Proprietăţi

Oferta redusa a insemnat preturi mai mari pentru spatiile de birouri in acest an

15.09.2004, 00:00 25



Lipsa ofertei de spatii de birouri de calitate a facut ca in prima parte a acestui an tranzactiile de inchiere sa scada, iar preturile la inchierie sa creasca. In aceste conditii, preturile la chirii din 2002-2003 nu mai sunt posibile in urmatoarele 10-12 luni, reiese dintr-un studiu al companiei imobiliare CB Richard Ellis.



"In ciuda rezistentei aratate de companiile aflate in cautarea unor spatii de birouri, de a plati pentru spatiile de calitate chirii mai mari decat in ultimele 18 luni, se pare ca in urmatoarele luni vor trebui sa isi revizuiasca asteptarile. Obtinerea aceluiasi nivel al chiriilor ca in perioada 2002-2003 nu mai este posibil pentru cei care vor spatii de birouri in urmatoarele 10-12 luni. Cu toate acestea, oferta anuntata pentru sfarsitul anului 2005 si 2006 arata ca piata va incepe din nou sa creasca rapida" este de parere Ioana Momiceanu, director general al birourlui din Bucuresti al CB Richard Ellis.



Nivelul inchirierilor din primul trimestru al acestui an a scazut cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, daca in primul trimestru al anului 2003 se tranzactionau 25.000 de metri patrati, in perioada corespunzatoare a acestui an valoarea a scazut, potrivit studiului CB Richard Ellis, la 18.650 de metri patrati.



Revirimentul s-a produs insa in al doilea trimestru al anului 2004, cand tranzactiile cu spatii de birouri s-au ridicat la aproximativ 32.000 de metri patrati, cu 10% mai mult decat anul trecut.



Cu toate acestea, oferta de spatii de birouri de calitate ramane inca scazuta. In plus, nivelul redus al activitatii de constructie pe parcursul anului trecut a facut ca doar cateva proiecte imobiliare in domeniu sa fie completate in acest an, ceea ce a influentat atat activitatea de inchiriere cat si nivelul chiriilor.



In prima jumatate a acestui an, chiriile la spatiile de birouri disponibile in imobilele aflate in constructie au crescut de la 18 euro la 21 de euro pe metru patrat. Cresterea s-a datorat, cred reprezentantii CB Richard Ellis, atat daorita schimbarii anul trecut a monedei de referinta de la dolari la euro, dar si ofertei limitate de spatii de calitate.



"Ne asetptam ca pe parcursul acestui an, activitatea de inchiriere sa fie situata la acelasi nivel ca si la inceputul acestui an", cred reprezentnatii CB Richard Ellis. Bucurestiul s-ar putea confrunta, potrivit studiului CB Richard Ellis cu o usoara crestere in ceea ce priveste chiriile la spatiile de birouri de calitate, avand in vedere ca oferta disponibila va fi absorbita de cererea existenta.



Oricum situatia se va remedia anul viitor, sustin reprezentantii CB Richard Ellis, avand in vedere ca o serie de proiecte de anvergura sunt programate pentru acest an. Este cazul cladirilor de birouri de clasa A precum America House sau 239 Dorobanti.



Daca in Romania lucrurile nu au stat foarte bine, in Europa de Vest activitatea de inchiriere a crescut in al doilea trimestru al acestui an pe masura ce economiile din regiune au continuat sa creasca. Potrivit CB Richard Ellis, in piete precum Paris sau Londra, tranzactiile de inchiriere au ajuns la valori record pentru ultimii trei ani. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO