Proprietăţi

Piata birourilor nu a scapat de efectele crizei, companiile taind inclusiv din costurile de inchiriere

Piata birourilor nu a scapat de efectele crizei, companiile taind inclusiv din costurile de inchiriere
20.01.2009, 17:31 67

Piata spatiilor de birouri, care alaturi de cea logistica parea mai protejata de efectele crizei financiare, va suferi la randul ei o ajustare, in conditiile in care companiile sunt mult mai atente la costuri, iar cel de inchiriere este unul semnificativ, spune Horatiu Florescu, vicepresedinte al firmei de consultanta Colliers International si cel mai important broker de pe piata de birouri.

"Avand in vedere ca anul trecut a fost tranzactionata o suprafata record, in anul in curs apreciem ca volumul tranzactiilor va fi mult mai mic din cauza conditiilor actuale de pe piata locala si de pe pietele internationale", spune Florescu.
Un numar semnificativ de proiecte de birouri urmeaza a fi livrate anul acesta in Capitala, iar in conditiile in care companiile vor ezita sa se mai extinda, cererea va veni in special din partea grupurilor care vor sa-si consolideze activitatea intr-un singur sediu.
"Consider ca firmele multinationale care vor dori o suprafata mare nu vor putea suporta chiriile cerute de catre dezvoltatorii proiectelor din centru, urmand sa accepte o locatie periferica cu o chirie mai mica sau sa astepte 1-2 ani si sa semneze preinchirieri pentru a obtine o chirie mai mica pe metrul patrat", mai spune Florescu.
Potrivit celui mai recent studiu al firmei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis, chiriile pentru spatiile de birouri de calitate din Bucuresti au scazut la un nivel de 21,5 euro/metrul patrat/luna in trimestrul patru al anului trecut, minus 2,27%.
Rata de neocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti a fost la niveluri minime in ultimii ani, majoritatea contractelor fiind de preinchiriere, pe fondul extinderii bancilor, companiilor de IT sau farma, precum si al intrarii unor noi jucatori in economie.
Dintre cladirile care vor fi livrate in acest an o parte au deja un grad de ocupare satisfacator, de 70-80%, dar sunt si proiecte in care nivelul de preinchiriere este mai scazut.
Principalele companii care ar putea reprezenta cererea de pe segmentul spatiilor de birouri sunt cele care si-au stabilit sedii in perioada 2003-2005, deoarece contractele semnate de aceste firme, pe perioade de cinci-sapte ani, se apropie de scadenta. Principalele cladiri de birouri care vor fi livrate anul acesta in zone centrale ale orasului sunt Premium Point, Victoriei Center si Tower Center International, in zona Pietei Victoriei, Euro Tower, Lakeview si Floreasca Plaza, in zona Barbu Vacarescu, si City Gate, in Piata Presei Libere.
Pe de alta parte, livrari importante de birouri vor fi si in zona de vest a Capitalei, unde Liviu Tudor va finaliza o noua cladire a proiectului West Gate din Militari, in timp ce proprietarii mallurilor Bucuresti Mall si Plaza Romania vor finaliza cea de-a doua cladire de birouri din portofoliu - Anchor Plaza Metropol, pe bulevardul Timisoara.
Principalele proiecte de birouri care ar trebui finalizate anul acesta in Pipera sunt Global City, Cubic Center, precum si o noua cladire din parcul de afaceri Novo Park, inchiriata catre companii precum GE Money si HP.
Cei mai importanti dezvoltatori care vor finaliza anul acesta birouri in Capitala sunt Portland Trust, care va livra Floreasca Plaza dupa ce a realizat in ultimii ani si proiectele Opera Center si Bucharest Business Park, Liviu Tudor, care detine doua din cele mai mari parcuri de afaceri de pe piata - West Gate Park si Novo Park - sau compania cu actionariat elen Bluehouse, implicata atat in dezvoltarea proiectelor City Gate si Victoria Center, cat si a cladirii Olympia Tower din Piata Muncii.
Acesti dezvoltatori ar putea avea insa probleme in cazul in care vor dori sa vanda aceste proprietati, tinand cont de faptul ca, potrivit consultantilor imobiliari, randamentele la exit au crescut in ultimul an de la aproximativ 6,5%, in euro pe an, pana la un nivel de 8,5%, ceea ce poate insemna o devalorizare a proprietatilor de pana la 30%.
Cu toate acestea, tranzactiile cu birouri au fost aproape inexistente in ultimele sase luni ale anului.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO