Proprietăţi

Preturile la locuinte au scazut cu pana la 40% in prima jumatate a anului

02.09.2009, 16:26 34

Preturile locuintelor de pe piata locala s-au redus in prima jumatate a acestui an cu pana la 40% fata de sfarsitul anului trecut, cea mai mare scadere fiind inregistrata de segmentul vechi, de 23%, in vreme ce preturile pe segmentul nou s-au redus cu 17%, potrivit raportului companiei de evaluare Darian Rom-Suise.

"Scaderea preturilor in termeni reali (valoare in lei) la proprietati rezidentiale in primul semestru al anului s-a situat in intervalul 10-40%, in functie de locatie, finisaje etc. Astfel, la nivelul oraselor importante din tara, preturile apartamentelor vechi au coborat in medie cu 23%, iar ale celor noi cu 17%", se arata in studiul companiei. Aceasta tendinta, de reducere mai mare a preturilor la apartamentele vechi, s-a remarcat in majoritatea oraselor tarii, exceptie facand Baia Mare, unde apartamentele nou realizate au inregistrat o scadere a preturilor de 35%, in vreme ce locuintele vechi au consemnat o scadere medie a preturilor de 25%. In Capitala, cele mai afectate au fost locuintele vechi, care au inregistrat o scadere a preturilor de 33%, in timp ce preturile la apartamentele noi au coborat cu 25% fata de nivelurile de la sfarsitul anului trecut.

Aceleasi scaderi medii s-au inregistrat in majoritatea oraselor din provincie.

Pe termen scurt, analistii Darian apreciaza ca programul guvernamental "Prima Casa" va stabiliza preturile in jurul valorii de 60.000 de euro. Pe termen lung, preturilor vor urma trendul economic general, fiind in continuare apreciate corectii ale preturilor la apartamente.

"Programul "Prima Casa" a provocat deja o polarizare a preturilor din zona 50.000 - 70.000 de euro inspre valoarea maxima garantata de stat, respectiv 60.000 (...) Pe termen lung insa, valorile proprietatilor va trebui sa urmeze trendul economic general, iar semnalele din acest sector nu sunt cele mai favorabile", se mai precizeaza in studiul Darian. In ceea ce priveste cererea de locuinte, aceasta se pastreaza in continuare ridicata in ciuda faptului ca peste 80% dintre romani detin proprietati imobiliare, nivel situat mult peste media europeana de 60%.

De asemenea, numarul de locuinte nou livrate la mia de locuitori pe piata locala se situeaza in continuare sub media europeana de 470 de locuinte la mia de locuitori.

Pe piata locala, in 2008, s-au livrat in medie 380 de unitati locative la mia de locuitori. Preturile la terenuri au inregistrat scaderi asemanatoare cu cele de pe piata rezidentiala, cea mai afectata fiind provincia, unde preturile au coborat cu pana la 40% fata de nivelul de la finalul anului trecut. In medie, scaderea preturilor la terenuri in primele sase luni s-a situat la 26%.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO