Proprietăţi

Revin finanţările în imobiliare: 70 mil. euro în trei tranzacţii

Revin finanţările în imobiliare: 70 mil. euro în trei tranzacţii

Autor: Cristi Moga

09.03.2011, 23:45 80

Belgienii au obţinut 45 mil. euro de la UniCredit pentruproiectul de la Electroputere Craiova, Bank of Cyprus a creditat cu22 mil. euro proiectul de centru comercial Colosseum din Bucureşti,în timp ce Marfin Bank finanţează cu aproape 7 mil. euro achiziţiamagazinului Praktiker din Craiova.
Cea mai recentă finanţare, cea oferită pentru achiziţia de cătreBluehouse a spaţiului Praktiker din Craiova, este de fapt oextensie cu aproape două milioane de euro a unui credit de 4,8milioane de euro obţinut de Omilos Investments anul trecut.

"Pentru afacerile mici se pot obţine finanţări mai uşor şi întermeni mai buni. Dacă vorbim de tranzacţii mai mari de 40 demilioane de euro negocierile sunt mai dificile şi este necesarăimplicarea băncilor mamă, fie ele din Austria sau Grecia", explicăBlake Horsley, consultantul Colliers care a fost implicat atât învânzarea proiectului de birouri Floreasca Business Park dinBucureşti, cât şi a magazinului Praktiker din Craiova.

De altfel, cea mai mare finanţare acordată în ultima perioadă, ceapentru Electroputere Craiova, a fost acordată de către UniCreditAustria, în timp ce proiectul Colosseum şi achiziţia Praktiker aufost finanţate de sucursalele din România ale Bank of Cyprus şiMarfin Bank.
Ca urmare a numărului mic de finanţări bancare acordate în2009-2010, dezvoltatorii au avut doi ani slabi, în care au stat cuterenurile şi au regândit proiecte, fără a construi nimic. Băncileerau preocupate în primul rând de restructurarea vechilor crediteimobiliare, o bună parte intrate în default, fapt ce a adus o seriede bănci locale pe pierdere.

Deşi nu toate proiectele cu probleme au fost până în prezentrestructurate, apetitul pentru invesiţii noi este mult mai ridicat,atât din partea imobiliarilor, cât şi a băncilor.
"În urma analizelor CBRE şi a discuţiilor constante avute cufactorii decizionali s-a demonstrat apetitul puternic pentruinvestiţii imo­biliare în zona centrală şi est-europeană, incluzândRomânia. Astfel, 24% din cei 350 de intervievaţi văd această zonăca fiind cea mai interesantă din Europa", spun reprezentanţiifirmei de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis. Principala ţintăpentru achiziţia de proiecte imobiliare în acest an este Germania,Europa Centrală şi de Est fiind pe locul doi, potrivit sondajuluiCB Richard Ellis.

"Încă de la jumătatea anului 2010 am remarcat o atitudine maideschisă a băncilor în ceea ce priveşte finanţarea pentrudezvoltarea de proiecte noi. Segmentele pe care acest fenomen s-aremarcat cu precădere au fost retail şi office, unde 2010 a şi aduso activitate de închiriere mai efervescentă şi o disponibilitatedemonstrată a chiriaşilor pentru noi tranzacţii şi extindere",arată şi Cristian Ustinescu, directorul departamentului deinvestiţii din cadrul firmei de consultanţă imobiliară DTZEchinox.

Piaţa rezidenţială rămâne deocamdată cea mai afectată de pe planlocal, în condiţiile în care tranzacţii relevante se fac aproapeexclusiv prin programul "Prima casă", dar consultanţii apreciază căşi pe acest segment au început să se dezmorţească finanţările,astfel că în acest an ar putea începe construirea la noiproiecte.
"Un semnal pozitiv pentru piaţă îl constituie şi disponibilitateabăncilor pentru a finanţa proiecte rezidenţiale. Anul acesta, maimulţi dezvoltatori spanioli au obţinut fonduri pentru construireaunor ansambluri de apartamente în Bucureşti", a mai spusreprezentantul DTZ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO