Proprietăţi

România, pe locul 1 în UE la case fără toaletă şi baie în interior, dar pe locul 3 după ponderea caselor în totalul locuinţelor

România, pe locul 1 în UE la case fără toaletă şi baie în case, dar pe locul 3 după ponderea caselor în totalul locuinţelor

Autor: Popescu Vlad

23.02.2011, 14:01 197

România se detaşează între statele UE cu cele mai proastecondiţii de locuit, peste 40% dintre români trăind în locuinţe carenu au toaletă conectată la reţeaua de apă-canal şi nu dispun debaie sau duş, potrivit statisticilor Eurostat. TotuşI, România estepe locul III in Uniunea Europeana la ponderea caselor individualein totalul locuintelor, cu 60%, dupa Slovenia şi Ungaria.

Astfel, 42,5% dintre români nu au în case toaletă conectată la oreţea de apă şi canal, iar 41,2% nu au baie sau duş.

Peste jumătate dintre români (55,3%) trăiesc în locuinţesupraaglomerate, iar 22% reclamă infiltrări de apă prin acoperiş,umezeală în pereţi, pardoseală sau fundaţie.

România stă cel mai bine în privinţa iluminării locuinţelor,doar 8,7% dintre români calificând locuinţa drept preaîntunecată.

Potrivit statisticilor europene, 37,7% dintre români trăiesc înapartamente, 60,7% în case şi 1,6% în duplexuri.

La nivelul UE, 17,8% dintre europeni locuiesc în condiţiisupraaglomerate, 15,9% se plâng de infiltraţii de umezeală, 7,3%consideră că locuinţa este prea întunecată şi numai 3,5%, respectiv3,1% afirmă că nu au toaletă modernă şi baie sau duş.

Astfel, România se distanţează clar de celelalte state membre înprivinţa locuinţelor fără dotări sanitare minime. Pe locul aldoilea în privinţa caselor cu toaleta "în curte" este Bulgaria,însă cu un procentaj de doar 26%, iar Letonia urmează României înclasamentul locuinţelor fără duş, cu 18%, potrivit Eurostat.

După tipurile de locuinţe, 41,7% dintre europeni trăiesc înapartamente, 34,3% în case şi 23% în duplexuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO