Proprietăţi

"Românii pleacă resemnaţi din casele executate. În Canada proprietarii rupeau tot"

Românii pleacă resemnaţi din casele executate". "În Canada proprietarii rupeau tot"

Autor: Cristi Moga

26.10.2010, 09:53 150

Potrivit informaţiilor de pe siteurile băncilor în prezent suntscoase spre vânzare cel puţin 1.500 de locuinţe executate silit,dar jucătorii din piaţa imobiliară spun că acest număr va creşteconsiderabil în următoarele luni, în condiţiile în care unele băncidoresc să amâne provizioanele pentru a putea încheia anul financiarcu rezultate acceptabile.

"Românii pleacă destul de resemnaţi din apartamentele executatesilit deoarece sunt pasibili de pedepse penale pentru distrugere debunuri. În momentul în care banca adjudecă proprietatea esterealizat un proces verbal în care este descris bunul, iar lapredare acesta trebuie să fie conform procesului verbal. Noi amavut cazuri fericite şi deocamdată nu am avut apartamentedevalizate", spune Marian Stancu, executor bancar în cadrul bănciiOTP Bank.

La sfârşitul lunii septembrie OTP Bank avea spre vânzare circa70 de apartamente şi terenuri, Banca Transilvania, BRD, CEC sauCredit Europe având în aceeaşi perioadă cel puţin 100 deproprietăţi în aceeaşi situaţie.
"În casele executate vechii proprietari au tendinţa să rupă tot.Când o iei înapoi, de obicei o iei praf. Aşa se întâmpla cel puţinîn Canada. La noi, deocamdată sunt foarte puţine proprietăţi bunepe piaţă. În câteva luni, până în februarie, cred că băncile vorscoate şi lucruri mai interesante", consideră Adrian Căpraru,consultant imobiliar care a lucrat de-a lungul timpului în douădintre cele mai mari firme de pe piaţa de profil - Colliers şiEurisko.
Căpraru şi-a început cariera la Colliers, după care a fost unuldintre fondatorii Eurisko, unde a stat între 1997 şi 1999, plecândapoi în Canada, unde a înfiinţat o firmă de împrumuturi bancare,Mortgage Intelligence.

S-a întors la Eurisko în 2007 de poziţia de director general, adevenit chief operating officer în 2008, după preluarea firmei decătre CB Richard Ellis, iar un an mai târziu a plecat pe fondulcăderii pieţei imobiliare şi a restrângerii echipei demanagement.
În prezent, Căpraru a înfiinţat o nouă firmă, Next Gen Consulting,care ar putea fuziona în următoarea perioadă cu firmele Re/MaxBastion şi Real Invest Company, trei agenţii imobiliare care îşidesfăşoară în prezent activitatea în acelaşi sediu, pe caleaDorobanţi.

Preţurile vor mai scădea
"Consider că dacă băncile vor scoate anul viitor la vânzare toateproprietăţile executate silit preţurile vor mai scădea cu cel puţin20%, ţinând cont şi de procedura de licitare, care prevede scădereacu 25% a preţurilor după licitaţiile la care nu este găsitcumpărător", apreciază Mihaela Irina Alexandroiu, proprietarulfirmei Re/Max Bastion.
Consultanţii spun că în acest an pe această piaţă "s-a trăit dinînchirieri", în condiţiile în care tranzacţiile devânzare-cumpărare au fost foarte puţine.
Cu toate acestea, în ultima perioadă a început să crească interesulpentru casele şi terenurile situate la periferia Capitalei.
"Când a început criza, prima a amorţit periferia. Şi tot periferiapare să îşi revină prima, zone precum Corbeanca sau Otopeni. Amvândut anul acesta în jur de zece case în Corbeanca, unde o casă"la gri" (nezugrăvită şi fără gresie, faianţă, parchet şi unităţisanitare - n.red.), cu o suprafaţă de 300 de metri pătraţi şi 500de metri pătraţi de curte costă acum 200.000 de euro", spuneCăpraru.

Oamenii îşi fac singuri casa
Pe de altă parte, numeroşi bucureşteni preferă în continuare săconstruiască locuinţe în regie proprie şi au revitalizat uşor piaţatranzacţiilor cu terenuri de 300-500 de metri pătraţi, care se vândacum în comunele din nord la preţuri cuprinde între 25.000 şi40.000 de euro.
"Oamenii vor în continuare să-şi facă singuri casa deoarece pleacăde la impresia că este mai ieftin. Nimeni nu ia în calcul timpulpetrecut cu aprobările, organizarea de şantier, faptul că trebuiesă stai lângă muncitori sau să iei un diriginte de şantier,deoarece te poţi trezi că jumătate din materiale ajung la vecini",spune Alexandroiu de la Re/Max Bastion, firmă înfiinţată încă din1992 sub brandul Bastion, afiliat ulterior la reţeaua de agenţiiimobiliare Re/Max, una dintre cele mai extinse la nivel global.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO