Proprietăţi

Ruwel - al doilea grup international care paraseste Clujul

19.01.2007, 19:40 65

Compania Ruwel AG a renuntat definitiv la proiectul de construire a unei fabrici de componente pentru industria electronica si auto la Cluj-Napoca, investitie anuntata in 2006 si estimata la 80 mil. euro.
Oficialii parcului Tetarom, unde urma sa fie realizata investitia Ruwel au anuntat ca, la sfarsitul anului trecut, Ruwel a reziliat contractul incheiat cu administratia parcului Tetarom I. "Reprezentantii Ruwel ne-au solicitat printr-o scrisoare rezilierea contractului incepand cu 31 decembrie 2006. Explicatia lor a fost ca noua conducere a sistat orice proiecte de extindere in Europa de Est", a declarat pentru ZF Transilvania Viorel Gavrea, directorul Tetarom.
Gavrea, care la sfarsitul anului trecut afirma ca este vorba de o simpla intarziere a proiectului, a declarat acum ca, desi concernul Ruwel nu va mai fi prezent la Cluj, exista deja cereri din partea altor companii straine care intentioneaza sa preia in concesiune suprafetele de teren destinate investitiei grupului german. Directorul Tetarom nu a dorit sa ofere, insa, nici un fel de detalii privind numele companiilor care au depus cereri pentru terenul ramas liber in parcul Tetarom I.
Anul trecut conducerea Ruwel AG anunta o amanare a proiectului de la Cluj, activitatile de productie urmand sa inceapa doar la mijlocul anului 2008. "La scurt timp dupa preluarea actiunilor Ruwel de catre un concern international investitorul a acceptat in linii mari strategia noastra de dezvoltare pe plan extern, dar vrea sa regandeasca detaliile inainte ca investitia sa fie demarata", declara pentru ZF Transilvania Wilfried Sehner, presedintele executiv al consiliului de adminstratie al Ruwel AG. Atunci concernul Ruwel estima ca planurile de dezvoltare prevad extinderea afacerii in mai multe locatii din Romania si, ulterior, in Europa de Est. Presedintele executiv al consiliului de adminstratie al Ruwel AG, estima de asemenea, ca targetul de vanzari pentru divizia clujeana a Ruwel, pentru primul an de productie, este de 30 pana la 50 de milioane de euro.
Pierderea investitiei Ruwel reprezinta a doua retragere a unei investitii majore din parcul Tetarom, dupa ce in 2006 compania franceza Montupet a renuntat la investitia de 120 de milioane pe care trebuia sa o desfasoare la Cluj. Aceasta ar fi fost cea mai mare investitie pe care Montupet urma sa o faca in afara Frantei, la Cluj urmand a se realiza componente subansamble auto. Chiria solicitata de reprezentantii locali a fost considerata prea mare de catre francezi, care au anuntat mutarea proiectului in parcul industrial de la Ruse, din Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO