Proprietăţi

S-a finalizat montarea gazonului şi a tabelelor electronice de marcaj pe Cluj Arena. Galerie FOTO

 S-a finalizat montarea gazonului şi a tabelelor electronice de marcaj pe Cluj Arena. Galerie FOTO

Montarea gazonului şi a tabelelor electronice pe Cluj Arena.

Autor: Laurentiu Cotu

11.07.2011, 16:08 2111

Unul dintre cele mai importante obiective aleClujului, stadionul Cluj Arena, se apropie de finalizare.Aproximativ 90% dintre lucrările de construcţie, amenajare şidotare a stadionului din Cluj au fost parcurse, astfel că întregproiectul va fi gata până pe data de 4 august, conform declaraţilorconstructorilor. În prezent se lucrează la amplasarea învelitoareiexterioare a arenei şi la montarea scaunelor, după ce au fostfinalizate recent lucrările de montare a gazonului şi a tabelelorelectronice de marcaj.

''Cele două tabele electronice de marcaj,marca Philips, au o suprafaţă de 55,1 mp fiecare, o vizibilitatebună de la o distanţă de până la 200 de metri, un unghi devizibilitate până la 150 de grade, putând funcţiona la temperaturide plus 50 de grade. O tabelă identică este montată şi pe sadionulechipei Chelsea din Londra'', au spus oficialii companiei ACI Cluj,unul dintre constructorii stadionului, fără a preciza costul deachiziţie al tabelelor de marcaj. Ambele tabele de marcaj suntsituate în tribunele stadionului.

În ceea ce priveşte gazonul, acesta a fostmontat în întregime pe suprafaţa de joc, iar tribunele suntacoperite cu primul strat al copertinei. Gazonul a fostachiziţionat de la compania germană Bernsdorf şi montat de firmaclujeană de amenajări peisagistice Eco Garden, subcontractor alconstructorului ACI Cluj.

În ceea ce priveşte materialele folosite larealizarea suprafeţei de joc, acestea constau în: 3.800 de metricubi de material drenant şi substrat ameliorat, 8.150 ml deşanţuri, 900 ml de tubulatură sistem drenaj, 260 ml tubulaturăcanalizare apă meteorică, 24 de cămine de inspecţie şi curăţaredrenaje, 400 de ml de rigole perimetrale, 24 de aspersoare pentruirigaţii, 49 de kilometri de cablu şi 8.400 mp de gazon,aproximativ 300 de tone. Gazonul rămâne în garanţia firmeiexecutante pentru o perioadă de doi ani de la inaugurareastadionului, însă operaţiunile de întreţinere vor continua şiulterior.

Totodată, până în prezent au fost montate3.000 de scaune, din totalul de peste 30.000 de locuri, prevăzuteîn proiectul Cluj Arena. Inaugurarea Cluj Arena va avea loc laînceputul lunii octombrie, după finalizarea lucrărilor de amenajarea zonei exterioare a stadionului.

Lucrările la noul stadion din Cluj au începutîn vara anului 2009, iar conform proiectului, finalizareaconstrucţiei este prevăzută pentru luna august a acestui an.Valoarea totală a investiţiei este estimată la 130 mil. lei (circa35 mil. euro, la cursul euro din 2008, când a fost licitatproiectul stadionului).

Cluj Arena va avea o capacitate de peste30.000 de locuri. Construcţia este concepută prin îmbinarea a douătribune şi două peluze, iar stadionul va dispune de vestiare, sălide conferinţe, spaţii pentru cluburile sportive (atletism, scrimă,ciclism, box, haltere, lupte, tenis de masă), spaţii de antrenamentacoperite, muzeul sportului şi cabinete medicale.

Lucrările de la stadionul din Cluj aufost atribuite unui consorţiu din care fac parte firmeleCon-A Sibiu, Transilvania Construcţii, DAS Engineering Grup, ACICluj, Dico şi Ţigănaş, Grup 4 Instalaţii, Bogart Construct SRL şiUniversitatea Tehnică Cluj-Napoca.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO