Romania la raport

Cine câştigă meciul celor mai mari jucători din economie

Anuarul este gratuit pentru abonaţi şi costă 30 de lei în punctele de distribuţie a presei

Anuarul este gratuit pentru abonaţi şi costă 30 de lei în punctele de distribuţie a presei

21.06.2010, 23:50 58

Mediul local de business este dominat în prezent de companiilecu acţionariat străin, în timp ce companiile româneşti dispar unacâte una în portofoliile multinaţionalelor, potrivit analizeirealizate de Ziarul Financiar pe cele 80 de pieţe cuprinse înanuarul de business al României "Cei mai mari jucători dineconomie".

Oamenii de afaceri români consideră însă că mai există segmentede piaţă în care companiile străine nu sunt prezente încă şi carepot fi exploatate de companiile cu acţionariat românesc, însă încele mai multe cazuri acestea sunt caracterizate prinprofitabilitate scăzută şi riscuri mari.

"Companiile româneşti încă mai au loc pe piaţă în domeniile încare reuşesc să exploateze cel mai bine avantajele competitive.Sunt români care au reuşit să fie lideri în alte pieţe decâtRomânia, ceea ce înseamnă că încă mai este loc. Unul dintre exempleeste furnizorul de servicii IT Softwin", a declarat FlorinPogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România(AOAR).

Tot sectoarele de nişă sunt cheia creşterii businessuluiromânesc şi în opinia lui Sorin Minea, preşedintele producătoruluide mezeluri Angst şi al Federaţiei Patronale Române din IndustriaAlimentară Romalimenta. "Există oportunităţi pentru companiileromâneşti în domenii în care companiile străine nu sunt foarteprezente încă. Unul dintre aceste sectoare îl reprezintă serviciilesau poate chiar şi agricultura", susţine managerul care a devenitrecent acţionar majoritar al companiei Angst, unul dintre cei maimari producători de mezeluri, cu afaceri de peste 50 de milioane deeuro.

Ei afirmă că principalul motiv pentru care s-a ajuns în aceastăsituaţie a fost lipsa de capital de care mediul de afaceri locals-a lovit în ultimii 20 de ani de capitalism. "Lipsa de capitaleste un dezavantaj sufocant în comparaţie cu companiile străine cubuzunare largi. Companiile româneşti au însă avantajul de a aveaacces la forţă de muncă ieftină şi la tehnologii", a afirmatPogonaru.

El a adăugat că în ultimii 20 de ani nu s-a investit suficientîn zona de cercetare şi dezvoltare, care ar fi putut ajuta ladezvoltarea companiilor cu acţionariat românesc.

Zece noutăţi despre anuar:

  • Cea de-a cincea ediţie a anuarului "Cei mai mari jucători dineconomie" a analizat circa 80 de pieţe
  • Au fost luate în calcul aproximativ 800 de companii din toatăeconomia
  • Afacerile celor mai mari companii din industrie au cunoscutscăderi ale veniturilor între 35% şi 60%
  • Cele mai afectate au fost vânzările de maşini, case şielectrocasnice, cu scăderi de peste 50%
  • Doar una din şase companii a înregistrat o creştere a cifrei deafaceri comparativ cu rezultatele din 2008
  • Au avut loc cele mai multe schimbări de lideri de piaţă,inclusiv în domenii ca lactatele sau construcţiile
  • ArcelorMittal Galaţi a ieşit din topul celor mai mari zececompanii după o prăbuşire cu 56% a afacerilor
  • Dacia a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri şi a devenita doua companie privată din industrie
  • Printre pieţele care au fost mai ferite de criză s-au număratdomenii precum farma sau casele de avocatură
  • Clinicile private, farmaciile şi companiile de ţigarete auobţinut creşteri de business şi de 50%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO