Special

Cristina Roşca, redactor Retail: Să nu ne mai plângem. Avem magazine, restaurante şi avem voie pe stradă după 11 seara

Cum au văzut jurnaliştii ZF tumultuosul an 2012 în care economia a bătut pasul pe loc fiind călcată în picioare de clasa politică

Autor: Cristina Roşca

21.12.2012, 12:48 892

O vizită în Turkmenistan, fie ea oricât de scurtă, te face să vezi România cu alţi ochi.

Până să merg în statul din Asia Centrală nu mi-am dorit niciodată cu adevărat să emigrez, însă după două zile de vizită oficială nu mi-am dorit niciodată mai mult să rămân în România.

Ne plângem că avem prea multe hipermarketuri şi supermarketuri, care ne "încântă" să cumpărăm. Măcar noi le avem. În Turkmenistan am văzut în două zile două magazine (până şi termenul de chioşc este prea indulgent), şi ambele în aeroport, la plecarea din ţară. Unde fac turkmenii cumpărături? Este un mister pentru care încă nu am găsit răspuns.

Ne plângem că nu avem bani însă Centrul Vechi este plin - chiar dacă stăm acolo şi doar tragem de o apă o seară întreagă - iar la Zara şi H&M este în permanenţă coadă. În Turkmenistan restaurantele sunt de apetenţa politicienilor şi a puţinilor oameni care îşi permit.

Dacă vorbim de modă, la fel de bine putem vorbi de uniforme. Cum afli vârsta unei femei în Turkmenistan? Dacă are rochie verde este elevă. Dacă are rochie vişinie este studentă. Indiferent de vârstă însă, rochia are mâneci lungi şi o lungime care se apropie de glezne.

În România însă, dacă găseşti pe cineva pe stradă cu o rochie ca a ta, aceasta este la fel de demodată ca şi atunci când peste ea ar fi trecut trei sezoane. Şi nu doar atât, noi anticipăm tendinţele, nu mergem în rând cu ele.

Şi, cel mai important, dacă nu avem bani să ieşim sau să cumpărăm, măcar avem voie - încă - să stăm pe stradă după cum poftim. Nu se dă stingerea la 11 seara. Da, se poate mai bine, dar se poate mai rău.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO