Special

Dan Şucu, preşedintele Concordia, la Gala ZF 25 de ani: Este timpul ca, noi, antreprenorii, să ne implicăm pozitiv în orice decizie economică luată în România. În cei 25 de ani nu am fost şi nu avem cum să fim mai fericiţi că Ziarul Financiar există

24.11.2023, 10:44 273

Dan Şucu, preşedintele Concordia, a lansat în cadrul Galei ZF 25 de ani provocarea pentru mediul de business de a fi mai prezent în deciziile economice luate în România, şi a spus că organizaţia patronală Concordia, confederaţie care reuneşte companii cu un aport de 30% la economia României şi cu 350.000 de angajaţi, îşi propune să îşi crească gradul de implicare.

”Având în vedere că noi facem cu toţii aici sute de bugete, noi ne propunem să fim foarte implicaţi în tot ce are legătură cu construcţia bugetului României, mai ales pe partea de venituri, pentru anul acesta. Domnule Ciucă şi domnule Ciolacu, vom fi foarte, foarte doritori să ajutăm cu experienţa noastră în tot ce înseamnă partea aceasta de venituri, în aşa fel încât să avem convingerea că ajutăm la construcţia unui buget în totalitate realizabil şi cu venituri cât se poate de predictibile”, a spus Dan Şucu.

”Asta este ce ne propunem în clipa de faţă şi ne propunem în fiecare clipă din ce în ce mai mult, să fim din ce în ce mai prezenţi, nu contondenţi, dar din ce în ce mai aproape de deciziile economice luate în ţara noastră”, a adăugat el.

Dan Şucu a mai notat în cadrul Galei că antreprenorii au obligaţia de a lupta pentru firmele lor şi pentru ce au construit şi că au puterea de a influenţa pozitiv orice decizie economică luată în România.

„Avem obligaţia să luptăm pentru firmele noastre? Avem obligaţia să luptăm pentru tot ce am făcut în viaţa noastră? Avem obligaţia să nu lăsăm pe nimeni ca în pixul lui să depindă viitorul firmelor noastre şi a tot ce am creat până acum? Eu cred că avem obligaţia. Cu gândul acesta am mers alături de Concordia. Concordia este una din cele două confederaţii patronale din România reprezentative. Este timpul să înţelegem că putem să influenţăm pozitiv orice decizie economică care este luată în România”, a spus Dan Şucu, preşedintele Concordia, în cadrul Galei ZF 25 de ani, unde am premiat cele mai valoroase companii din România.

 

Ce a mai declarat Dan Şucu la Gala ZF 25 de ani

În cei 25 de ani n-am fost şi n-avem cum să fim mai fericiţi că acest ziar există. Niciodată nu a fost mai mare nevoie de el decât este în clipa de faţă.

► Mă uit în sală şi îmi face mare plăcere să vă vorbesc pentru că sunt covins că vă înţeleg în totalitate. Sunteţi oameni cărora vă place să construiţi. Nu contează că e o fabrică, că e o linie de producţie, nu contează că e o reţea de magazine sau o reţea logistică, e irelevant. Vă place să construiţi. Vă propuneţi ceva şi construiţi şi realizaţi ce v-aţi propus.

► Atunci când o faceţi, o faceţi pentru clienţi voştri, automat pe lângă beneficiul clienţilor e şi beneficiul colegilor dumneavoastră de muncă, angajaţii dumneavoastră, e beneficiul societăţii în care trăim cu toţii şi, automat, e şi beneficiul dumneavoastră. E normal să fie. Dar faceţi lucruri excepţionale.

► Nu e niciunul din sală care să nu îşi propună mâine să mai facă ceva, poimâine să mai facă ceva, se gândeşte 5-6 ani de aici încolo ce o să mai facă. Indiferent câţi ani are. Câteodată uităm să ne uităm şi în buletine.

► Acum, dacă vă uitaţi puţin în spate, v-aţi gândit vreodată că tot ce aţi construit până acum şi ce veţi construi în viitor trebuie totuşi şi apărat? Trebuie doar construit? Nu trebuie să şi apărăm?

► De 30 de ani greşesc. De 30 de ani de zile plec de la premisa că orice decizie economică pe care o ia un politician este o decizie în care eu nu am niciun cuvânt de spus. Sunt resemnat, nu contează dacă acea decizie va fi bună, va fi rea, mă va ajuta sau, de cele mai multe ori, mă va încurca, îmi va afecta tot ce înseamnă randamentul, viteza de lucru şi aşa mai departe.

► De 30 de ani am plecat de la premisa că nu pot face nimic, dar că la un moment dat, ca resemnare, voi avea grijă ca indiferent de deciziile luate eu să fiu suficient de puternic la mine în firmă ca lucrurile să fie puse la punct, să meargă înainte din ce în ce mai puternic, din ce în ce mai bine.

► Ok. Dar, dacă mă gândesc puţin, şi cele 100.000 de firme care au fost distruse în urma deciziei de a mări TVA-ul în 2010 de la 19% la 24%, luată atunci de guvernul Boc, erau conduse tot de oameni ca noi. Nu e adevărat? Şi ei aveau vise. Şi ei se gândeau că o să-şi construiască mai departe societăţile şi o să se dezvolte mai departe. Hai să rememorăm puţin 2009. Pentru cei care l-au trăit în afaceri, un an ca niciun altul.

► Veneam după 17 ani de creştere permanentă, criză pentru noi însemna dacă creşteam cu mai puţin de două cifre. Noi eram obişnuiţi cu creşteri de trei cifre, de două cifre mari, dacă ajungeam la creşteri de o cifră însemna că e o criză.

► Şi dintr-o dată ne trezim cu micşorări de cifră de afaceri de 20-30-40%, nu putem să uităm lucrul ăsta.

► Sunt industrii în România care anul acesta experimentează ceva foarte similar cu 2009. Chiar industria din care fac parte, industria mobilei, are probleme serioase.

► Ce s-a întâmplat? Toate societăţile în 2009 au reînceput să îşi redimensioneze cheltuielile în conformitate cu noile venituri. Statul însă nu. Cheltuielile statului au fost aceleaşi, dacă nu mă înşel era chiar şi an electoral, ne-am trezit în 2010 că nu se mai poate.

► Cine a plătit preţul? Firmele, creşteri de TVA peste noapte de la 19% la 24%. Şi ce s-a întâmplat? Criza în România a fost prelungită cu încă 3-4 ani.

► Avem obligaţia să luptăm pentru firmele noastre? Avem obligaţia să luptăm pentru tot ce am făcut în viaţa noastră? Avem obligaţia să nu lăsăm pe nimeni ca în pixul lui să depindă viitorul firmelor noastre şi a tot ce am creat până acum? Eu cred că avem obligaţia.

► Cu gândul acesta am mers alături de Concordia. Concordia este una din cele două confederaţii patronale din România reprezentative. Adică poate participa în dialog cu guvernul şi cu sindicatele şi să reprezinte în mod legal comunitatea de business.

► Nici eu nu le ştiam acum doi-trei ani de zile, ar trebui cred eu să înţelegeţi şi dumneavoastră, să vă uitaţi puţin la ce înseamnă CES, Consiliul Economic şi Social, cum arată Legea Dialogului Social, ce înseamnă consiliu tripartit.

► Am fost cu toţii dezamăgiţi de ce s-a întâmplat astă vară când am înţeles că nişte venituri supraevaluate ale bugetului României s-au transformat într-o solicitare majoră de creşteri de taxe. Vorbim de semantifici diferite, precum renunţare la anumite facilităţi, adică discutăm în principal de creştere de taxe.

► Noi ne propunem în clipa de faţă în numele dumneavoastră la Concordia ca anul acesta să nu mai experimentăm aşa ceva.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO