Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Ce vor să înveţe angajaţii din România: Cunoştinţele de IT şi tehnologie sunt în topul preferinţelor, urmate de cele de comunicare şi prezentare

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Ce vor să...

Autor: Ramona Cornea

29.01.2024, 10:00 166

„Oportunităţile de învăţare şi dezvoltare nu sunt negociabile pentru angajaţi, mulţi dintre ei ar lua în considerare chiar să renunţe la un loc de muncă sau să nu facă o viitoare mutare în carieră dacă această opţiune nu ar fi bifată.”

Angajaţii din România pun cunoştinţele de IT şi tehnologie şi cele de comunicare şi prezentare pe primele locuri în clasamentul oportunităţilor de învăţare şi dezvoltare care îi interesează cel mai mult, arată ediţia din 2024 a  studiului Workmonitor  România,  realizat de compania de resurse umane Randstad România.

Astfel, când au fost întrebaţi care sunt oportunităţile de învăţare şi dezvoltare care îi interesează cel mai mult, angajaţii din România au menţionat următoarele: IT şi tehnologie - 43% (29% global), abilităţi de comunicare şi prezentare - 34% (22% global), gândire creativă şi analitică 24% (15% global), AI - 22% (29% global), abilităţi de management şi leadership - 22% (21% global), wellbeing şi mindfulness - 21% (23% global).

„Calificarea sporeşte reţinerea de talente. Oportunităţile de învăţare şi dezvoltare nu sunt negociabile pentru angajaţi, mulţi dintre ei ar lua în considerare chiar să renunţe la un loc de muncă sau să nu facă o viitoare mutare în carieră dacă această opţiune nu ar fi bifată. Inteligenţa artificială este în centrul atenţiei. Întrucât digitalizarea şi automatizarea, în special AI, perturbă locurile de muncă tradiţionale, învăţarea este deosebit de importantă în rândul lucrătorilor operaţionali şi nu numai. Angajaţii doresc să fie parteneri în dezvoltare, ei nu pun sarcina formării numai pe angajatorul lor, ci sunt dispuşi să îşi asume o anumită responsabilitate pentru dezvoltarea setului de abilităţi în parteneriat cu angajatorii”, susţine studiul citat.

Învăţarea şi dezvoltarea sunt importante pentru angajaţi atât la locurile lor de muncă actuale, cât şi pentru potenţiale viitoare locuri muncă, deşi există unele variaţii regionale şi generaţionale.

De asemenea, studiul Randstad arată că echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală este la fel de important ca salariul pentru români. Asigurarea unui echilibru stabil între viaţa profesională şi cea personală motivează angajaţii uneori mai mult decât salariul şi siguranţa locului de muncă.

Cei mai importanţi şapte factori pentru angajaţii români în ceea ce priveşte locul de muncă prezent sau viitor sunt: echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală - 96% (93% global), salariul - 96% (93% global), siguranţa locului de muncă - 93% (89% global), sprijinul pentru sănătatea mintală - 88% (83% global), zilele de concediu anual - 87% (83% global), asigurările de sănătate/beneficii medicale - 87% (78% global), precum şi flexibilitatea programului de lucru - 84% (81% global).

"În 2024, a fi un partener echitabil pentru talente este un obiectiv inteligent pentru lideri, pentru a menţine aproape forţa de muncă valoroasă. Când priorităţile oamenilor sunt satisfăcute, aceştia se simt mai împliniţi la locul de muncă - iată o paradigmă foarte actuală în managementul resurselor umane”, spune Mihaela Maranca, Country Manager, Randstad România.

Randstad Workmonitor a fost lansat în 2003 şi acoperă acum 34 de pieţe din întreaga lume. Studiul cuprinde Europa, Asia Pacific şi America şi este realizat online, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 67 de ani, angajate cel puţin 24 de ore pe săptămână (minimum 90%) sau persoane fizice autorizate sau şomeri, dar care se gândesc să îşi caute un loc de muncă în viitor. Ediţia românească din 2024 a fost realizată online, în rândul a 500 de  angajaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 67 de ani, în luna octombrie 2023.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO