Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. De ce e important ca angajatorii să gestioneze problemele emoţionale ale oamenilor din echipă: „Scopul este de a avea echipe productive, creative şi rezultate de business mai bune”

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. De ce e...

Autor: Georgiana Mihalache

10.02.2024, 10:37 569

Sănătatea mintală a devenit un concept din ce în ce mai folosit la job. De la motive pragmatice: nevoia ca angajaţii să fie eficienţi pentru a funcţiona businessul, până la cele care ţin de schimbul de generaţii, companiile caută să se adapteze ♦ Despre impactul pe care îl are un mediu de lucru sănătos pentru angajaţii unei firme a povestit Adriana Gontariu, general manager al companiei Addezia, care oferă servicii de sănătate mintală şi emoţională pentru companii.

În întreaga lume, 15% dintre adulţii cu drept de muncă au o afecţiune asociată sănătăţii mintale, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Această cifră a început să dea fiori reci şi companiilor, care practic pierd bani atunci când oamenii nu beneficiază de un mediu de lucru sănătos. O parte dintre angajatori au început să caute soluţii pentru a păstra oamenii, în special în echipele dominate de tineri, mult mai atenţi la modul de lucru dintr-o companie.

Astfel au apărut şi companii care ghidează angajatorii prin „labirintul” emoţiilor din echipele pe care le gestionează, iar piaţa are potenţial mare.

„Addezia a luat naştere ca urmare a nevoii tot mai mare a companiilor de a forma medii sănătoase de lucru care să contribuie semnificativ la performanţa organizaţională. Circa 40% dintre companiile cu care am colaborat sau suntem în curs de colaborare sunt din industria IT. Celelalte companii fac parte din industria serviciilor financiare, real estate, ospitalitate, retail”, a spus Adriana Gontariu, general manager al Addezia.

Firma este creată de trei specialiste de la Institutul pentru Studiul şi Tratamentul Traumei, cea mai importantă instituţie în domeniul psihologiei şi psihoterapiei traumei din România. Echipa o include pe Diana Vasile, expert în psihologie şi psihotraumatologie, Adriana Gontariu, psiholog, cu experienţă de peste 25 de ani în resurse umane şi Adina Hellen Stanca, psihoterapeut.

 

Adriana Gontariu, general manager al Addezia, are peste 30 de ani de experienţă în domeniul resurselor umane, dobândită atât în cadrul unor corporaţii multinaţionale, cât şi în cadrul unor iniţiative antreprenoriale. Ea este, totodată, psiholog şi coach certificat de către International Coaching Federation.

Cu ce probleme se confruntă angajatorii?

Cele mai frecvente provocări din firmele care au ajuns la Addezia sunt relaţiile deficitare la locul de muncă, dar şi greutatea de a gestiona stresul, burnoutul sau anxietatea. În plus, pe lista de obiective ale companiilor s-au mai adăugat şi eliminarea comportamentelor toxice sau agresive, gestionarea conflictelor din organizaţii.

Chiar dacă ultimii ani au venit cu o creşte a beneficiilor acordate angajaţilor, inclusiv în sfera de servicii de psihologie sau psihoterapie, reprezentanta Addezia spune că este important pentru companii să ţintească sursa problemelor, pentru a le preveni ulterior.

„În prezent, oamenii nu mai sunt dispuşi să accepte lucruri dacă acestea nu rezonează cu nevoile lor - vor să fie trataţi ca oameni cu dorinţe şi aspiraţii individuale, nu ca simpli angajaţi, oameni responsabili doar de îndeplinirea unor sarcini de serviciu cu orice preţ, chiar şi acela al sănătăţii mintale”, a mai completat reprezentanta Addezia.

 

Ce influenţează sănătatea mintală a angajaţilor?

Odată cu izbucnirea pandemiei din 2020, urmată de războiul de la graniţă, s-au produs schimbări în modul de lucru şi cel de gândire al angajaţilor. De unde munca de acasă era un obicei întâlnit în câteva corporaţii, chiar şi acolo doar una-două zile pe săptămână, în prezent a rămas regula pentru multe businessuri.

„Greutăţile emoţionale au o influenţă negativă asupra performanţei angajaţilor. Un om copleşit de responsabilităţi, stresat, cu anxietate sau depresie, nu va putea să îşi îndeplinească sarcinile la standardele necesare. Aşadar, în urma pandemiei, companiile au început să conştientizeze nevoia de a prioritiza sănătatea mintală a angajaţilor lor pentru a putea să aibă rezultate de business bune în continuare”, a mai completat Adriana Gontariu.

 

Ce soluţii sunt?

Pentru Addezia, soluţiile propuse companiilor urmăresc workshopuri, sesiuni de training de grup sau individuale, la care participă atât angajaţii, cât şi conducerea. Pentru companii, bunăstarea angajaţilor prin aceste programe poate costa de la câteva sute de euro, la câteva mii, în funcţie de nevoile identificate şi durata intervenţiei specialiştilor. Addezia a colaborat cu companii care aveau de la 140 de angajaţi, până la mii de oameni în echipă.

„Prevalenţa provocărilor de ordin mintal este mai mare în rândul tinerilor. Generaţia Z, comparativ cu alte generaţii, raportează mai multe provocări de ordin mintal şi emoţional însă este mai puţin probabil să ceară ajutor.“

„ Din această perspectivă, campaniile de reducere a stigmei şi eforturile companiilor de a sprijini această generaţie sunt critice, realmente, pentru viitorul companiilor”, a mai spus specialista.

 

Profilul unei organizaţii sănătoase

Angajaţii vor să fie respectaţi, să luceze într-un mediu sigur, atât emoţional, cât şi fizic, să aibă autonomie şi să li se recunoască aportul adus companiei, inclusiv prin şansa de a se dezvolta profesional. În plus, în cazul unor conflicte, aceste situaţii să fie gestionate sănătos. Iar schimbarea este inevitabilă, crede Adriana Gontariu.

„Pentru a-şi asigura performanţa de business şi longevitatea, organizaţiile vor resimţi o presiune din ce în ce mai mare de a schimba modul lor de funcţionare, şi în special acele aspecte care le produc angajaţilor anxietate, stres”, completează managera Addezia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO