Special

Istoria Petromservice şi controversele din jurul ei

Cum a ajuns în insolvenţă Petromservice, companie cu active şi afaceri de 380 mil. euro? Unde au ajuns cele 328 mil. euro încasate de la Petrom?

Istoria Petromservice şi controversele din jurul ei

Autor: Andrei Chirileasa, Alexandru Matei

08.11.2011, 00:04 436

  • 2002

FMI şi statul român acceptă ca Petromserv să fie preluat cu tot cu active şi salariaţi de Asociaţia Salariaţilor din Petrom, condusă de Liviu Luca, încă de pe atunci unul dintre cei mai puternici lideri de sindicat din România. Luca preia controlul asupra celui mai mare furnizor de servicii şi echipamente pentru industria de petrol şi gaze. Modul în care Petromserv a ajuns sub controlul Asociaţiei Salariaţilor din Petrom ridică semne de întrebare, având în vedere că statul a renunţat la un activ pe care OMV va plăti în 2007 328,5 mil. euro, aşa cum se va vedea mai jos.

  • 2003

Petromservice şi Petrom încheie un contract pe 5 ani prin care Petromservice cu angajaţii săi preluaţi din Petrom va furniza servicii de întreţinere a sondelor deţinute de Petrom. Practic Petrom plăteşte acum pentru un serviciu care anterior constituia o divizie din cadrul companiei.

  • 2004

OMV cumpără de la statul român Petrom cu 600 de milioane de euro pentru 33% din acţiuni, privatizare contestată şi în prezent pentru nivelul redus al veniturilor încasate atunci de stat. De atunci austriecii au făcut profituri de peste 1 miliard de euro la Petrom, recuperându-şi suma investită.

  • 2005

Petromservice intră pe mâna lui Sorin Ovidiu Vântu. Un offshore cipriot, Elbahold Limited, despre care erau informaţii că ar fi deţinut de Sorin Ovidiu Vântu, preia 43,9% din Petromservice printr-o majorare de capital la care ceilalţi acţionari nu au participat. Un pachet de 25% din acţiunile companiei rămân sub controlul asociaţiei lui Luca, restul fiind controlate de peste 8.500 de persoane fizice. Puterea lui Luca a constat în toată această perioadă în faptul că a fost în toată această perioadă reprezentantul angajaţilor Petrom. Nu este proprietarul Petromservice, dar acţionează ca un proprietar.

Încep discuţii privind pachetul de 8% din acţiunile Petrom pe care ar avea dreptul salariaţii Petrom să îl ia la un preţ preferenţial de la stat. Nici acum nu a fost soluţionată situaţia, prevederea fiind inclusă în legea de privatizare a Petrom. Luca negociază în numele salariaţilor cu bănci mari de investiţii din străinătate ca să finanţeze achiziţia pentru ca ulterior salariaţii să vândă către băncile respective. Pachetul de 8% din Petrom este şi acum o atracţie pentru toate fondurile de investiţii, mai ales că legea de privatizare prevede vânzarea către salariaţi la preţul de vânzare a statului către OMV, care este aproximativ la jumătate faţă de preţul pieţei.

  • 2007

Într-o tranzacţie nici acum desluşită Petrom cumpără cu 328,5 milioane de euro activităţile de servicii petroliere ale Petromservice. Nu este clar de ce austriecii au plătit jumătate din cât au dat pe Petrom pentru ca ulterior să îşi încarce costurile. Profitul Petromservice în 2005 fusese de 31 de milioane de euro la o cifră de afaceri de 338 de milioane de euro.

Jumătate din bani s-au dus practic sub controlul lui Sorin Ovidiu Vântu, despre care erau informaţii că deţine Elbahold Limited, Asociaţia Salariaţilor din Petrom deţinând 25% din acţiuni. Restul de 25% din acţiuni erau deţinute de 8.577 persoane fizice angajaţi ai Petrom, iar Liviu Luca deţinea 0,1% din Petromservice.

Activităţile de servicii petroliere constau în active mobile, accesorii şi stocuri, clădiri şi terenuri aferente, precum si contracte încheiate cu terţi, printre care şi un contract de un miliard de euro cu Petrom. În curtea Petrom treceau şi 10.000 de angajaţi.

  • 2008

Petromservice îşi schimbă denumirea în PSV Company, urmând să aibă şi o nouă emblemă. Schimbările au fost realizate ca urmare a unui acord încheiat în 2005 pentru a se evita vreo afiliere între cele două companii.

AVAS dă în judecată Petrom considerând că sumă plătită este prea mare. Compania respinge acuzaţiile spunând că achiziţia activităţilor de servicii petroliere ale Petromservice va duce la scăderea costurilor de producţie cu 10%.

  • 2011

Fostul director general al Petromservice Mihai Sorin şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, ei fiind acuzaţi de infracţiuni economice prin care au cauzat companiei un prejudiciu de aproximativ 6,5 mil. euro. Anchetatorii au reţinut că Mihai Sorin, în calitate de director general al PSV Company (fostă Petromservice), împreună cu alte persoane au constituit un grup infracţional, urmărind diminuarea patrimoniului societăţii prin retragerea în mod nejustificat a unor sume considerabile din conturile societăţii.

Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vântu şi fostul director general al Petromservice Gheorghe Şupeală au fost reţinuţi în dosarul privind delapidarea companiei, prejudiciul adus companiei fiind de peste 83 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO