Special

Liderii UE au conştientizat că problema şomajului devine tot mai acută şi s-au angajat să ajute IMM-urile

Liderii UE au conştientizat că problema şomajului devine tot mai acută şi s-au angajat să ajute IMM-urile

Autor: Bogdan Cojocaru

01.02.2012, 00:03 210

Discuţiile şefilor de state şi de guverne din UE au atins şi problema tot mai arzătoare a şomajului ridicat din blocul comunitar, mai ales în rândul tinerilor.

Şomajul capătă amploare în condiţiile în care guvernele europene s-au angajat să diminueze cheltuielile publice, ceea ce duce la restructurarea aparatului de stat, unul dintre cei mai mari angajatori în unele ţări precum Grecia.

De asemenea, incertitu­dinile economice, care vin în contextul în care zona euro se îndreaptă spre recesiune, fac ca angajatorii să fie reticenţi în a angaja personal nou.

Şomajul în rândul tineretului, noua faţă a crizei datoriilor

Numărul şomerilor din UE a crescut anul trecut la 23,816 milioane, cu 923.000 mai mulţi decât în decembrie 2010, iar rata şomajului a urcat la 9,9%, potrivit datelor prezentate marţi de Eurostat. Faţă de luna noiembrie, numărul şomerilor a urcat cu 24.000 în UE şi cu 20.000 în zona euro, unde rata şomajului este de 10,4%.

Şomajul a crescut în 2011 în 12 state membre, a scăzut în 14 ţări şi a stagnat în Irlanda, notează Eurostat. Dintre statele membre, cea mai scăzută rată a şomajului a fost înregistrată în decembrie în Austria (4,1%), iar cea mai ridicată în Spania (22,9%).

România se plasează în jumătatea inferioară a topului, cu un şomaj de circa 7%.

Şomajul în rândul tinerilor s-a plasat la 22,1% în UE în decembrie, respectiv 21,3% în zona euro, cu situaţii grave în Spania şi Grecia, unde indicatorul este apropiat de 50%. În acest context, liderii europeni au subliniat că "trebuie depuse neîntârziat eforturi deosebite la nivel naţional în vederea îmbunătăţirii ofertei de forţă de muncă şi reducerii şomajului în rândul tinerilor". Printre obiectivele acestor eforturi ar trebui să figureze ca, la câteva luni de la terminarea studiilor, tinerilor să le poată fi transmisă o ofertă de angajare de bună calitate, opţiunea continuării stu­diilor, un stagiu sau uce­nicie, se arată în declaraţia membrilor Consiliului Eu­ro­pean emisă după sum­mitul de luni de la Bruxelles. De asemenea, un alt obiectiv ar trebui să fie reînnoirea eforturilor de a-i readuce într-un sistem de formare pe cei care au părăsit scoala timpuriu.

Documentul notează că măsurile de reducere a costurilor nesalariale cu forţa de muncă şi reducerea sarcinii fiscale pot avea un impact considerabil asupra cererii de forţă de muncă în rândul lucrătorilor cu un nivel scăzut de calificare şi al tinerilor.

UE va sprijini aceste eforturi printre altele prin îmbunătăţirea mobilităţii trans­fron­taliere a forţei de muncă şi modificarea normelor europene privind recunoaşterea reciprocă a calificării profesionale.

UE sare în sprijinul IMM-urilor

Pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii, pe care liderii UE le prezintă ca fiind "coloana vertebrală a succesului economic al Europei şi un furnizor cheie de locuri de muncă", şefii de state şi de guverne au convenit să găsească modalităţi de a mobiliza mai bine fondurile structurale prin accelerarea punerii în aplicare a proiectelor existente, reprogramarea fondurilor sau angajarea rapidă a fondurilor nealocate. Aceste eforturi ar trebui să se concentreze mai ales pe stimularea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO