Special

Mai bogaţi cu 5 miliarde de euro. Cine sunt antreprenorii care au făcut cele mai importante 50 de exit-uri din businessul românesc? Urmeaază lansarea catalogului ZF Top Tranzacţii 2023/2024

Autor: Cristina Roşca

12.03.2024, 00:07 4347

Într-un deceniu, numărul de companii antreprenoriale româneşti de dimensiuni medii, cu afaceri cuprinse între 10 şi 100 mil. euro, a crescut cu 66% Această evoluţie pozitivă a susţinut şi creşterea pieţei de fuziuni şi achiziţii, dat fiind că investitorii şi-au întors mai mult faţa către România şi au găsit aici ţinte pe măsura tichetelor lor.

Antreprenorii care au marcat unele dintre cele mai importante 50 de exit-uri din businessul local sunt mai bogaţi cu circa 5 mld. euro, potrivit calculelor făcute de ZF. Fiecare om de afaceri implicat în una dintre aceste tranzacţii a devenit milionar. În euro.

De altfel, sunt mai bine de 15 deal-uri semnate în România şi evaluate la 100 de milioane de euro sau peste acest prag, achiziţii care au avut la vânzare antreprenori locali, oameni de afaceri care au făcut exit total din businessurile pe care le-au creionat în capitalism.  În această analiză au fost luate în calcul doar exiturile totale - chiar şi pe etape -, nu şi cele parţiale. Nu au fost incluse tranzacţiile din sectorul imobiliar însă.

În realitate, în piaţa locală de M&A, de-a lungul anilor, au fost câteva sute (ori chiar mii) de dealuri prin care antreprenorii au cedat controlul afacerilor lor, an de an nume noi adăugându-se pe listă. Mulţi au cedat doar pachete minoritare sau majo­ritare. Alţii au vândut tot.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO