Casă de vis, dar în ce cartier? Unde se construiesc apartamente noi şi care sunt cele mai dorite cartiere din România

05.04.2017, 14:35

Cum să găseşti cartierul perfect în care vrei să locuieşti reprezintă probabil întrebarea pe care şi-o pun toţi cei care se află în căutarea unei locuinţe.

Ce este de căutat? În primul rând proximitatea faţă de principalele puncte de interes, pentru a economisi timp şi bani pentru transport şi în al doilea rând preţul. De obicei cartierele amplasate mai departe de centru au preţuri mai accesibile, însă preţul va compensa alte costuri ulterioare, mai mari.

Tocmai pentru că vizează proximitatea, în jurul Bucureştiului, dar şi în marile oraşe au apărut „cartiere-satelit” situate în jurul zonelor de birouri. Spre exemplu, în Pipera, Băneasa sau în nordul Bucureştiului s-au dezvoltat zone precum Cosmopolis care dintr-un cartier rezidenţial a devenit aproape un orăşel de sine stătător, Greenfield, care deja poate fi considerat un adevărat cartier în zona Băneasa, aproape de Centura Capitalei. În plus, şi cei de la City Point au în plan dezvoltarea de peste o mie de noi apartamente în zona Pipera/Barbu Văcărescu, la fel cum şi Belvedere Residences va proceda la fel în zona Fabrica de Glucoză.

Toate aceste noi proiecte imobiliare pot fi considerate adevărate cartiere noi sau chiar mini-oraşe, iar dezvoltarea lor are loc pe fondul expansiunii pieţei de birouri din zona de nord, fie că este vorba de zona Barbu Vacărescu/Floreasca fie de Pipera. Tocmai infrastructura deficitară şi transportul în comun subdimensionat a determinat cererea de locuinţe în imediata vecinătate.

În Capitală,al doilea trend din piaţă este cel al noilor proiecte rezidenţiale din jurul staţiilor de metrou. Astfel au luat naştere proiectele din sudul Capitalei, din Berceni, din apropierea staţiei Dimitrie Leonida, mizându-se pe proximitatea faţă de metroul care duce spre Pipera, dar şi pe un cost per metru pătrat util de 600-800 de euro.

Spre comparaţie, tot în sud, se dezvoltă acum Metalurgiei Park, un parc rezidenţial cu peste 10.000 de locuinţe construite pe fostele sere Berceni în apropierea staţiei de metrou Apărătorii Patriei.

Un nou trend care prinde avânt este proiectul „mixt”, adică în acelaşi loc şi casa şi biroul şi magazinul. În Bucureşti cei de la Vastint dezvoltă proiectul Timpuri Noi Square, unde alături de birouri vor construi blocuri de locuinţe, iar clădirile office vor dispune de restaurante şi baruri proiectate de cei de la Fratelli.

În ţară cel mai bun exemplu de proiect mixt rămâne ISHO, lansat de antreprenorul român Ovidiu Şandor în Timişoara, care va include o clădire de birouri alături de două proiecte rezidenţiale, unele premium şi unele ceva mai accesibile, în funcţie de priveliştea pe care o vor avea.

Nu în ultimul rând, nu trebuie ignorate nici cartierele cu locuinţe construite înainte de 1990, iar aici contează foarte mult şi siguranţa. Dacă multe dintre noile proiecte şi cartiere rezidenţiale dispun de pază pentru care locatarii plătesc suplimentar, nu acelaşi lucru este valabil şi pentru cele vechi.

Legat de siguranţă, Oradea este oraşul care stă cel mai bine la acest capitol, conform unei cercetări realizate Storia.ro, la care au participat 93.532 de persoane din toată ţara. Clasamentul continuă cu Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu, Sfântul Gheorghe şi Timişoara. Bucureştiul se clasează abia pe poziţia a noua, iar Ilfov pe a zecea. La polul opus, oraşele desemnate în cadrul cercetării ca fiind cele mai puţin sigure sunt Alexandria, Suceava, Satu Mare, Bacău, Călăraşi, Târgovişte, urmate de Vaslui, Piatra Neamţ, Galaţi şi Reşiţa.

Printre criteriile de evaluare s-au numărat costul general al vieţii, accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi, situaţia transportului public sau accesul la instituţiile educaţionale. 

La nivel de regiuni istorice, Transilvania a primit cel mai bun scor de siguranţă, fiind urmată de Crişana şi Bucureşti şi Ilfov. La polul opus, Maramureş şi Moldova au obţinut cel mai mic punctaj, fiind evaluate ca fiind cele mai nesigure regiuni din ţară.

În general, s-a observat o legătură strânsă între numărul mare de locuitori din fiecare oraş şi siguranţa resimţită de cetăţeni. Astfel, oraşele care au primit cele mai mari note au un număr de aproximativ 300.000 de locuitori, pe când cele care se încadrează în pragul de sub 100.000 considerate cele mai nesigure. Mai mult, oraşele cu grad ridicat al siguranţei au şi un Produs Intern Brut ridicat şi o rată a şomanului scăzută, de sub 4%.

Bucureştiul, pe locul 9 în topul celor mai sigure oraşe din România

Aviaţiei, Tineretului şi Titan au fost cartierele bucureştene desemnate ca fiind cele mai sigure. La distanţe mici se situează cartierele Băneasa, Baba Novac, Balta Albă şi Dristor. Zonele în care bucureştenii se simt cel mai puţin în siguranţa sunt Ferentari, Bucur Obor, Baicului şi Rahova. La mijlocul clasamentului sunt cartiere precum Crângaşi, Berceni, Apărătorii Patriei sau Lacul Tei.

În Oradea, Calea Aradului, Nufărul şi Centru Civic sunt cele mai sigure zone. în Braşov, Racadău, Centrul Civic şi Astra sunt cartierele clasate pe primele trei locuri. Locuitorii oraşului au mai inclus în acelaşi clasament şi zonele Tractorul, Florilor şi Calea Bucureşti.

Cartierele Grigorescu, Gheorghieni şi Zorilor sunt în fruntea clasamentului pentru oraşul Cluj-Napoca, iar Iris, Calea Turzii şi Baciu sunt următoarele zone din top. 

Pentru sibieni, cartierele cele mai sigure sunt ştrand, Calea Dumbrăvii şI Central, iar timişorenii nominalizează cartierele Soarelui, Lipovei şi Girocului pe primele trei locuri din clasament.

Cug, Copou şi Tătăraş sunt alegerile ieşenilor, iar zonele Nicola şi Alexandru cel Bun intră şi ele în top 10. Cartierele cele mai sigure din Constanţa au fost desemnate Poarta 6, Tomis Nord, Inel II, clasamentul siguranţei încheindu-se cu Brătianu, Coiciu şi Abator.

La nivel naţional, cele mai sigure cartiere sunt Grigorescu (Cluj-Napoca), Otopeni (Ilfov), Aviaţiei (Bucureşti), Gheorgheni (Cluj-Napoca) şi Racadău (Braşov). Cele mai nesigure cartiere sunt: Itcani (Suceava), Brestei (Craiova), Alecu Russo (Bacău), Calea Caransebeşului (Reşita) şi Bora (Slobozia).​

Acest articol face parte dintr-o campanie editorială de informare cu privire la achiziţia unei case, susţinută de Storia.ro

Storia.ro  este platformă de anunţuri dedicat exclusiv sectorului imobiliar, lansată de OLX. Cu peste 100.000 de anunţuri, Storia.ro oferă peste 50 de filtre de căutare, o hartă completă a zonei alese cu puncte de interes multiple, precum şi un comparator de preţuri specifice fiecărei regiuni în parte. Platforma se poate accesa atât de pe desktop, cât şi din aplicaţiile mobile IOS şi Android.

 
O campanie Ziarul Financiar și Storia