Supliment logistica

CTP a închiriat 40% din viitorul CTP Arad West, mizează pe producţie la Braşov şi pe pol de e-commerce în nordul Bucureştiului

29 sep 2023 Autor: Bogdan Alecu

♦ CTP a ajuns la finalul anului trecut la un total de 2,38 mil. mp spaţii industriale în România şi a închis S1 la peste 2,55 mil. mp, iar pentru întreg 2023 vizează extinderea portofoliului cu un total de 430.000 mp, suprafaţă care reprezintă atât dezvoltare, cât şi achiziţii.

CTP, cel mai mare proprietar şi dezvoltator de spaţii logistice şi industriale în funcţie de suprafaţa închiriabilă brută (GLA) listat la bursă din Europa, a finalizat în septembrie 2023 structura celui mai recent spaţiu de producţie şi logistică din vestul României, CTPark Arad West.

Parcul industrial este amplasat în Arad, un important centru industrial şi nod de transport, aproape de graniţa cu Ungaria şi Serbia. Prima fază a CTPark Arad West cuprinde aproximativ 44.000 mp şi este deja preînchiriată în proporţie de peste 40%, fiind programată să fie finalizată în primul trimestru al anului 2024.

Parcul are o vizibilitate ridicată şi acces direct la autostrada A1 şi la viitoarea autostradă Bucureşti-Timişoara-Arad-Nădlac, care formează coridorul de transport paneuropean, care leagă Europa de Vest de Europa de Sud-Est.

Odată finalizată, clădirea de 12 metri înălţime va oferi o instalaţie de depozitare pentru produse şi/sau materii prime.

Parcul industrial este planificat să găzduiască aproximativ 100.000 mp în mai multe clădiri de diferite tipuri, atât pentru companii medii, cât şi pentru companii mari. „CTPark Arad West este soluţia ideală în oraş atât pentru cerinţele de producţie, cât şi pentru cele de depozitare, permiţând companiilor să se dezvolte

într-o singură locaţie şi cu acces uşor la multiple conexiuni de transport. CTPark Arad West încorporează cele mai recente standarde atât pentru spaţiile industriale, cât şi pentru depozitare, iar calitatea spaţiului şi locaţia sa excelentă se reflectă în interesul considerabil pe care l-am avut pentru acest proiect, cu peste 40% din spaţii preînchiriate deja. Această opţiune CTP din Arad va oferi un parc industrial de calitate excepţională, un mediu de afaceri dinamic şi facilităţi care vor acţiona ca un magnet pentru forţa de muncă“, a declarat Ana Dumitrache, managing director CTP România.

La Braşov CTP a demarat proiectul pentru Diehl Controls, producător german de componente pentru electrocasnice, parte din grupul Diehl Group, care implică construcţia fabricii care va fi cea de-a treia unitate a grupului din Europa, după cele din Germania şi Polonia. Fabrica urmează a fi gata la jumătatea anului 2024, moment în care va începe şi producţia.

Investiţia va fi realizată în două etape, iar prima dintre ele va necesita o investiţie de 15 mil. euro. Astfel, vor fi create 100 de locuri de muncă până la sfârşitul anului 2024. În cea de-a doua etapă, investiţia ar urma să crească până la 40 dmil. euro în următorii zece ani. „Până la începerea producţiei, la jumătatea anului 2024, vom construi o clădire durabilă cu o infrastructură solidă împreună cu partenerul nostru de proiect, CTP, şi vom angaja peste 100 de persoane cu înaltă calificare“, spune Josef Fellner, CFO al Diehl Controls.

În contextul cererii pentru e-commerce, CTP a livrat pentru FineStore, cel mai mare magazin online de băuturi alcoolice din România, un depozit de aproape 10.000 mp în CTPark Bucharest North, amplasat în zona Ştefăneşti - Afumaţi din nordul Capitalei.

FineStore vine în completarea altor nume cu activitate în e-commerce precum Sezamo, Mobexpert, Micul Fermier dar şi alte companii precum DSV sau Tuborg, prezente în proiectul Bucharest North.

„CTPark Bucharest North s-a poziţionat ca un nou hub logistic pentru piaţa de e-commerce din România, apropierea parcului industrial de Bucureşti şi forţa de muncă locală calificată atrăgând mai multe companii de e-commerce în proiect. Parcul acoperă diverse tipuri de spaţii industriale şi logistice, de la temperatură controlată până la zone dedicate comerţului electronic“, a spus Ana Dumitrache. Suprafaţa totală disponibilă pentru închiriere în prezent este de aproximativ 65.000 mp. Spaţiile care pot fi închiriate pornesc de la 1.000 mp.

Cei mai mari chiriaşi care au ales CTPark Bucharest North sunt Mobexpert, cel mai mare distribuitor de mobilă şi accesorii din România, compania Golden Fish, care deţine brandul Micul Fermier, furnizor de unelte şi echipamente pentru casă şi grădină, supermaketul online Sezamo şi producătorul de băuturi Tuborg, cu toţii ocupând suprafeţe de peste 10.000 mp şi până la 27.000 mp. Tot printre chiraşii CTPark Bucharest North din industria de e-commerce se numără şi Boutique Mall, retailer online de încălţăminte şi îmbrăcăminte casual şi de lux, iar comunitatea din CTPark Bucharest continuă să se extindă.

CTPark Bucharest North s-a extins treptat, devenind unul dintre cele mai mari parcuri industriale din România şi unul dintre cele mai mari 10 parcuri din reţeaua CTP, prezentă în 10 ţări.

CTPark Bucharest North va depăşi în curând borna de 200.000 mp, având în prezent patru clădiri cu o suprafaţă închiriabilă existentă de aproximativ 198.000 mp, pe un teren de peste 39 ha. Cea de-a cincea clădire este în curs de finalizare şi va creşte suprafaţa parcului cu aproximativ 14.000 mp.