Supliment ZF Agrobusiness

Analiză. Mai bun, dar mai scump. România va produce mai multă mâncare când fermele vor fi complet tehnologizate şi automatizate

31 iul 2023 Autor: Florentina Niţu

România a avut unul dintre cele mai mari salturi de performanţă la nivel mondial în ultimul deceniu în ceea ce priveşte producţia de cereale, ramura vegetală fiind cea mai valoroasă din agricultură, iar utilizarea tehnologiilor avansate a fost definitorie pentru această reuşită. Pentru fermele din viitor, utilajele agricole independente, planificarea digitală exactă a lucrărilor şi utilizarea tehnologiei blockchain pentru trasabilitatea produselor sunt pe lista „must have“.

Fermele viitorului vor fi com­plet tehnologizate şi automa­tizate şi vor produce mân­care mai bună, respectând noile nevoi ale consuma­torului, dar şi mai scumpă, este de părere Liviu Dobre, director general al Agricover Holding.

„Implementarea blockchain, end-to-end într-un proces «de la fermă la consumator», va putea oferi atât siguranţă şi încredere consumatorilor, cât şi o eliminare a costurilor nenecesare. Dincolo de trasabilitate, tehnologiile blockchain pot contribui dramatic la creşterea eficienţei cu care sunt gestionate stocurile de inputuri şi produse agricole, creşterea siguranţei ali­men­tare, eficientizarea lanţurilor de aprovizioanare, creşterea siguranţei în utilizarea soluţiilor informatice“, afirmă Liviu Dobre.

Toate aceste aspecte vor con­tribui la creşterea calităţii şi costu­lui alimentelor, încrederea consumato­rilor, reducerea impactului asupra me­diului şi creşterea siguranţei ali­mentare. „Sectorul agricol mon­dial se află în pragul unei masive transfor­mări tehnologice, care va avea loc într-un ritm deosebit de acce­lerat“, subliniază şeful Agricover Holding. El vede tehno­lo­gia blockchain ca un must-have în viitorul apropiat dacă ne dorim o trasabilitate a tuturor activităţilor şi a produselor din care va rezulta hra­na noastră, a tuturor, iar primele care vor adopta această tehnologie vor fi companiile integrate pe verticală.

 

Liviu Dobre, director general, Agricover Holding: Tehnologiile blockchain vor contribui la creşterea calităţii şi costului alimentelor, încrederea consumatorilor, reducerea impactului asupra mediului şi creşterea siguranţei alimentare. Sectorul agricol mondial se află în pragul unei masive transformări tehnologice, care va avea loc într-un ritm deosebit de accelerat.


 

Ferma viitorului

„În ferma viitorului vom avea utilaje agricole independente, iar planificarea exactă a lucrărilor se va face doar din birou, cu unelte digitale. Agricultura conservatoare, lucrările minime ale solului cu con­sumuri mici de motorină, utilajele multifuncţionale, suprave­ghe­rea lucrărilor prin satelit, utilizarea la scară largă a GPS-ului, NDVI-ului (indicele de vegetaţie a diferenţelor normalizate, o măsură utilizată pentru cuantificarea sănătăţii şi densităţii vegetaţiei care foloseşte datele senzorilor – n. red.), rata variabilă de semănat, aplicarea selectivă a produselor de protecţia plantelor, aplicarea localizată şi rata variabilă a îngrăşămintelor, toate acestea sunt doar o parte din ceea ce va reprezenta «normalitate» în ferma viitorului“, consideră Liviu Dobre, director general al Agricover Holding.

Practic, fermele vor fi dotate pentru a respecta cele mai înalte standarde de sustenabilitate, cu consum eficient de resurse pentru a obţine maxim de performanţă. Astfel, fermierii trebuie să se pregătească să implementeze aceste tehnologii de agricultură 4.0, să fie competitivi la nivel mondial, iar agricultura românescă să fie sustenabilă şi performantă.

Poftă mare de investiţii în tehnologii

Agricultura inteligentă şi agricultura 4.0 au avut un impact puternic în peisajul agricol din România, ajutând fermierii să-şi maximizeze productivitatea, iar datele statistice din ultimii ani arată apetitul ridicat al fermierilor români pentru tehnologii moderne, spune Liviu Dobre.

„La nivel mondial, în ultimul deceniu, România a avut cel mai mare salt de performanţă, iar rolul jucat de accelerarea utilizării tehno­logiilor avansate a fost definitoriu, deoarece suprafaţa totală exploatată a crescut nesemnificativ. Evoluţia producţiei pentru principalii pro­ducători de cereale din ultimii 10 ani CAGR % (rată de creştere anuală compusă – n. red.), 2012-2021, arată că România a înre­gistrat o creştere semnificativă a pro­ducţiei de cereale (9,6%), fiind cel mai ridicat nivel dintre principalii producători la nivel mondial“, afirmă Liviu Dobre.

Ritmul accelerat de creştere al producţiei la hectar obţinut de fer­mierii români pe parcursul ulti­mu­lui deceniu arată adoptarea pe scară largă a diverselor soluţii de agri­cul­tură modernă, completează Dobre.

„În prezent, adoptarea acestor tehnologii de precizie necesită investiţii semnificative din partea fermierilor, iar analizele noastre indică faptul că doar fermierii mari (cu exploataţii de peste 800-1.000 de hectare) îşi permit să le acceseze. Pe baza datelor statistice obţinute de Agricover, aceşti fermieri exploa­tea­ză circa 25%-30% din totalul suprafeţei arabile exploatate comercial (7 milioane de hectare), iar numărul lor creşte de la an la an“, spune executivul.

Accesul la finanţare a repre­zen­tat un element-cheie în susţinerea acestei nevoi de dezvoltare prin investiţii în tehnologii, iar Agricover Credit IFN este unul dintre principalii finanţatori din agricul­tură. În acelaşi timp, valoarea creditelor bancare pentru agricul­tură a crescut.


„Perspectivele şi direcţiile viitoare în dezvoltarea produselor şi tehnologiilor agricole în România sunt axate pe inovaţie, sustenabilitate şi digitalizare. Scopul nostru este să devenim, mai mult ca niciodată, un furnizor integrat de soluţii pentru agricultură şi să extindem opţiunile pe care le putem oferi fermierilor. “


În ceea ce priveşte soluţiile pentru agricultură de precizie, în 2018 Agricover a demarat un pro­gram de identificare a soluţiilor care să sprijine dezvoltarea fermelor, iar astăzi peste 3.000 de fermieri au acces la platforma de agricultură digitală Crop360, care pune la dispoziţia fermierilor soluţii pentru suport decizional (geolocali­za­rea parcelelor, imagini din satelit şi date meteorologice, monitoriza­rea culturilor, planificarea accesului în teren), o serie de instrumente utile pentru gestionarea contractelor de arendă, sistem de gestionare a depozitelor pentru stocuri (seminţe, produse de protecţie şi nutriţie a plantelor). 

„Agricultura de precizie astăzi înseamnă o gamă largă de soluţii pentru reducerea consumurilor de input-uri şi, implicit, a costurilor de producţie în condiţiile menţinerii sau chiar creşterii productivităţii la hectar“, subliniază Dobre.

Agricover îşi propune să contribuie la diseminarea pe scară largă a unor soluţii competitive de agricultură de precizie, astfel încât în următorii 10 ani cel puţin 50% din suprafaţa arabilă a ţării să fie exploatată în condiţii crescute de sustenabilitate.

 

Altfel de tehnologii

BASF Agricultural Solutions România, unul dintre cei mai mari furnizori ai pieţei locale de erbicide, insecticide, fungicide şi tratament pentru seminţe, a pus pe piaţă tehnologia One Smart Spray, o soluţie de aplicare inteligentă a produselor de protecţia plantelor doar asupra buruienilor, care oferă economii semnificative de erbicide fără a afecta producţia şi contribuie la atingerea obiectivelor de reducere a pesticidelor impuse de Uniunea Europeană.

„One Smart Spray este o soluţie avansată de aplicare inteligentă a produselor de protecţia plantelor doar asupra buruienilor, înainte sau după răsărirea culturii, cu un nivel maxim de precizie, care utilizează sisteme de camere şi tehnologii agronomice de ultimă generaţie. Acest sistem contribuie la o reducere semnificativă a utilizării erbicidelor, de până la 87% (conform testelor efectuate în câmp, în cadrul fermei Sopema, localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Ialomiţa), în funcţie de gradul de îmburuienare, fără pierderi de producţie“, spune Mario Tomšic, country manager al BASF Agricultural Solutions România.

Sectorul agricol este în continuă dezvoltare, iar tehnologizarea şi digitalizarea joacă un rol semnificativ în practicile agricole, consideră executivul.

„Soluţiile tehnologice pot contribui la creşterea productivităţii şi a randamentului, la reducerea costurilor de producţie şi, implicit, la maximizarea veniturilor, ceea ce înseamnă că, în timp, fără utilizarea tehnologiei, nu va fi posibilă menţinerea producţiei la un nivel competitiv.“


Mario Tomšic, country manager, BASF Agricultural Solutions România: Soluţiile tehnologice pot contribui la creşterea productivităţii şi a randamentului, la reducerea costurilor de producţie şi, implicit, la maximizarea veniturilor, ceea ce înseamnă că, în timp, fără utilizarea tehnologiei, nu va fi posibilă menţinerea producţiei la un nivel competitiv.


Pe măsură ce digitalizarea devine un pas firesc în dezvoltarea agriculturii locale, tot mai mulţi fermieri se orientează către integrarea tehnologiei în lanţul de producţie, deoarece îi ajută să anticipeze problemele din câmp şi să găsească o rezolvare pentru minimizarea eventualelor daune, a completat Mario Tomšic, country manager al BASF Agricultural Solutions România.

„Perspectivele şi direcţiile viitoare în dezvoltarea produselor şi tehnologiilor agricole în România sunt axate pe inovaţie, sustenabilitate şi digitalizare. Scopul nostru este să devenim, mai mult ca niciodată, un furnizor integrat de soluţii pentru agricultură şi să extindem opţiunile pe care le putem oferi fermierilor. Acesta este motivul pentru care continuăm să investim peste 10% din cifra de afaceri din sectorul agricol în activităţi de cercetare-dezvoltare, asigurând astfel o valorificare viitoare la cel mai înalt nivel al recoltelor, atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere al protecţiei mediului“, spune Mario Tomšic.

 

Fără tehnologie, chiar şi ede bază, nu se poate

Cristian Moroianu, administrator al Zuma Business, deţine ferme agricole atât în judeţul Ialomiţa, cât şi în judeţul Dâmboviţa, şi consideră că sunt necesare combinele de recoltat în activitatea agricolă, deoarece întârzierea procesului poate duce la pierderi semnificative de producţie, în jur de 15-20%.

„Poţi pierde un procent de 15-20% din producţie (de grâu – n. red.), dacă nu recoltezi la timp, pentru că poate încolţi în spic în zonele mai ploioase sau poate face mucegai, deci o combină este o investiţie necesară. (...) Noi suntem forţaţi să recoltăm grâul la o umiditate de 14% ca să nu avem probleme majore. Dacă, de exemplu, într-o săptămână nu recoltezi şi sunt temperaturi mai mari de 40°C, poate însemna foarte mult în ecuaţia pierderilor, adică poţi rămâne fără 7-10% din producţie“, a explicat Moroianu.

Cristian Moroianu, administrator, Zuma Business: Poţi pierde 15-20% din producţia de grâu dacă nu recoltezi la timp, pentru că poate încolţi în spic în zonele mai ploioase sau poate face mucegai, deci o combină agricolă performantă este o investiţie necesară.

Parteneri: