Supliment ZF Agrobusiness

Carnea de vită Angus, un segment în creştere: „Sectorul premium de carne este cel care rezistă şi în crize. Cel mai mult vindem în HoReCa”

15 iul 2022 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Producătorii de carne de vită din rasa Angus spun că nu sunt afectaţi de criză şi incertitudinile de la nivel local şi mondial, românii fiind tot mai dornici să consume carne de vită de calitate. Ultimele date de la Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că în România consumul de vită este de circa 300 de grame lunar (exclusiv semipreparatele), de cinci ori mai puţin decât consumul de carne de pasăre şi porc. Per total, consumul de carne de vită şi semipreparate din carne de vită ajunge la 450 de grame lunar, conform calculelor ZF.

„Ca să vedeţi cât de mult creşte piaţa, vă dau un exemplu. Dacă la nivelul anului 2012 vorbeam de mai puţin de 20 de fermieri cu
800 de capete în asociaţia Aberdeen Angus România, astăzi vorbim de peste 1.400 de fermieri în asociaţie cu peste 125.000 de capete înregistrate în Registrul Genealogic. E unul dintre sectoarele cel mai de succes după Revoluţie”, spune Marcel Olteanu, care deţine o fermă cu 400 de capete de vită Aberdeen Angus în Dolj. El este şi preşedintele Asociaţiei Aberdeen Angus. Jumătate din producţia de carne din fermele asociaţiei merge la export, iar cealaltă pe piaţa din România. Marcel Olteanu spune că 90% din animalele din fermele asociaţiei  se cresc, se finisează pentru îngrăşare şi se abatorizează în cadrul asociaţiei.

Pe piaţa internă fermele comercializează carnea prin intermediul hipermarketurilor mari precum Carrefour Băneasa, pe site-urile asociaţiei şi livrează către HoReCa. Însă, sunt şi persoane private care comandă pentru evenimente mari de carne de angus, de la steak-uri la hamburger.

„În pandemie am văzut o scădere a consumului de 20%, însă a fost un ajutor de la stat pentru sectorul creşterii vacilor de carne, ajutor care a acoperit într-un procent de 80% costurile suplimentare pe care le-am avut din cauza pandemiei. Însă acum nu suntem afectaţi de criză. Sectorul premium de carne este cel care rezistă şi în crize. Cel mai mult vindem în HoReCa”.

Datele de la INS arată că efectivul de bovine pentru sacrificare a fost în creştere faţă de anul 2021, însă instituţia nu analizează şi rasele de animale. Sorin Minea, proprietarul grupului din industria cărnii şi mâncarii gata preparate Angst, spune că România poate să câştige în sectorul cărnii de vită, dar nu a fost niciodată un mare producător.

 

Parteneri: