Suplimente

Jocurile de noroc, un pariu de peste un miliard de euro în România

Jocurile de noroc, un pariu de peste un miliard de euro...

Autor: Adelina Mihai

14.06.2016, 20:06 751

Loteria Română, Maxbet şi Public Games sunt cei mai mari jucători din industria locală a jocurilor de noroc, care activează pe o piaţă evaluată la 1,1 miliarde de euro în 2014, potrivit unui studiu realizat de platforma de consultanţă www.manageranticriză.ro. Aceeaşi cercetare arată că valoarea totală generată de afacerile din această industrie - care include şi pariurile sportive - a scăzut semnificativ faţă de nivelul de 1,9 miliarde de euro înregistrat în 2009.

„Tendinţele la nivel european sunt de orientare a operatorilor către mediul online şi de deschidere a pieţelor naţionale. Sub aspectul reglementării pieţei jocurilor de noroc, putem specifica faptul că România se află printre primele ţări est-europene care şi-au definit legislaţia în domeniu (2015) în vederea deschiderii pieţei pentru operatorii internaţionali (în special pe online). În aceeaşi situaţie regăsim şi ţări precum Bulgaria (2008/2012), Croaţia (2013) şi Belarus (2014), în timp ce în ţări precum Polonia şi Cehia nu există un cadru legislativ în acest sens, iar în Ungaria putem vorbi de un monopol de stat pe acest segment, putând pătrunde doar operatorii cu activităţi land-based“, a explicat Cristian Bişa, proprietarul platformei www.manageranticriză.ro, care activează în domeniul consultanţei de afaceri, producţiei şi comercializării de software financiar şi managerial.

De altfel, factorii de creştere care influenţează afacerile jucătorilor din această industrie sunt legaţi de modificările legislative în domeniu - care stimulează încrederea investitorilor în piaţă -, reglementarea şi autorizarea jo­curilor online şi accesul facil al consu­matorilor la acest tip de servicii, stabili­zarea şi creşterea veniturilor populaţiei şi a încrederii în economia naţională.

„Totuşi, în cadrul unor pături sociale întâlnim comportament inversat, ceea ce înseamnă că des­creşterea veniturilor contribuie la accen­tuarea iluziei câşti­gurilor, mărind com­portamentul de consum“, a mai spus Cristian Bişa.

Alţi factori care influenţează afacerile din industria jocurilor de noroc sunt diversi­ficarea portofoliului de servicii al opera­torilor în vederea adap­tării afacerilor unui spectru extins de tipologii de clienţi (un exemplu relevant în acest sens fiind cel al Maxbet, operator „land-based“ de jocuri de noroc care a achiziţionat în 2016  licenţa pentru operarea de pariuri sportive în mediul online),  experienţa şi imaginea de pe piaţă, investiţiile în tehno­logie (Slot ma­chines, formate de joc, plat­forme online) şi dez­voltarea de parte­neriate cu companii din sec­toare conexe (tu­rism, industria hote­lieră).

„În materie de riscuri pentru operatorii din această industrie, unul este legat de comportamentul jucăto­rilor şi nivelul redus de educaţie în acest sens. În România jocurile de noroc sunt văzute mai degrabă ca o sursă de venit şi nu de divertisment, iar consumatorilor le lipseşte noţiunea de joc responsabil. Spre exemplu, în cazul caselor de pariuri online există aşa-numiţii «bonus hunters», care îşi deschid cont şi rulează doar pentru a încasa bonusul oferit de respectiva agenţie, închizându-şi ulterior contul până la următoarea oportunitate de încasare a unui bonus“, a mai spus Cristian Bişa.

Un alt risc al acestui tip de business este legat de creşterea taxelor de licenţiere şi a autorizaţiilor de exploa­tare şi modul de impozitare a veniturilor cu impact semnificativ asupra micilor organizatori de jocuri de noroc.

Fotbalul şi tenisul, dar şi jocurile de loterie sunt printre favoritele românilor care cheltuie anual peste un miliard de euro pe jocuri de noroc, potrivit publicaţiei britanice Casinonewsdaily. Dintr-un total de 488 de operatori de jocuri de noroc înregistraţi anul trecut, 19 aveau autorizaţii pentru jocuri online.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO