Suplimente

Pregătiri pentru noua ordine a petrolului

Pregătiri pentru noua ordine a petrolului

Autor: Roxana Petrescu

16.12.2015, 00:06 1350

Barilul de petrol de 35 de dolari le dă bătăi de cap marilor state produ­că­toa­re, dar este o veste bună pentru rafinorii care au stat ani întregi în umbra marilor explora­tori de „aur negru“.

Kazahstanul este al 18-lea cel mai mare producător de petrol la nivel global, jumătate din veniturile sale şi două treimi din exporturi fiind legate exclusiv de această comoditate. Cu o astfel de dependenţă de un singur produs şi cu o frânare abruptă a creşterii economice, autorităţile de la Astana par a fi pregătite pentru a lansa cel mai ambiţios plan de privatizare de la dezmembrarea Uniunii Sovietice. Totul este trecut pe listă, de la marile perle energetice până la portul din Aktau sau transportatorul aerian naţional.

Pe piaţa din România însă, KMG International, fostul Rompetrol, beneficiază din plin de creşterea marjelor de rafinare, lucru care se vede în contabilitatea grupului. În acest context, oficialii KMG International anunţă pentru anul viitor investiţii de 200 de milioane de dolari, principalul obiectiv fiind consolidarea prezenţei din regiunea Mării Negre, „terenul de atac“ pentru rafinăria Petromidia, cea mai mare din România. Fiind însă vorba de un grup integrat, nu este exclus ca o parte din problemele KazMunayGas, perla in­dus­triei petroliere ka­zahe, să înceapă să ape­se şi pe umerii structurii din România.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO