Suplimente

Varful neperformantelor nu a fost in 2009, ci urmeaza in 2010

Varful neperformantelor nu a fost in 2009, ci urmeaza in 2010
18.05.2010, 23:00 14

Prelungirea recesiunii, restructurarea tarzie a sectoruluibugetar prin taieri de salarii si concedieri si expirareapromotiilor de dobanda la credite ipotecare acordate in 2008 arputea aduce anul acesta un nou varf al creditelor neperformante.Ponderea acestora ar putea urca la 17-20% din portofoliile decredite ale bancilor, potrivit celor mai recente estimari de pepiata.

Chiar daca unii bancheri estimau ca provizioanele nu mai cresccu mult anul acesta, se acumuleaza indicii contrare. Mai mult,costurile cu provizioanele devin si mai greu de suportat atat timpcat bancile nu reusesc sa genereze business nou, fiind prinseintr-un cerc vicios: nu reiau creditarea pentru ca se tem depierderi, nu reduc dobanzile prea mult pentru ca au de acoperitcosturile cu creditele neperformante si considera ca si clientiinoi trebuie sa suporte eventualele defaulturi ale clientilor maivechi.

In martie, provizioanele constituite de bancheri pentruacoperirea pierderilor din nerambursarea creditelor au urcat cu4,7%, pana la un nou varf de aproape 4,1 mld. euro, in conditiilein care a continuat deteriorarea portofoliilor, in special in zonacompaniilor. Multe firme au ajuns realmente la fundul sacului dincauza ca economia nu a repornit nici in trimestrul I.

Creditele cu intarzieri mai vechi de 90 de zile, clasificate debancheri ca "pierdere", au facut inca un salt in martie, urcand cu5,7%, pana la aproape 6,3 mld. euro.

In aceste conditii, ponderea neperformantelor in totalulcreditelor acordate de banci in sectorul nefinanciar a urcat la13,4%, fata de 12,8% in luna precedenta. Radu Craciun, director deinvestitii la Eureko Pensii, spune ca numarul executarilor degarantii (imobile sau terenuri) este foarte mic pentru contextulactual de scadere puternica a economiei, ceea ce ridica cel putinsemne de intrebare. Amanarea executarilor, care ar aduce olichidizare a activelor, chiar daca presupune si acceptareapierderilor, face ca apetitul bancherilor pentru finantarea de noiproiecte sa fie limitat. Dincolo de perspectiva taierii salariilorsi a concedierilor din sectorul bugetar, anul acesta aduce siriscuri mari provocate de epuizarea perioadelor cu dobandapromotionala la multe credite ipotecare acordate de banci in 2007 -2008 - anii de crestere exploziva a creditarii.

De la dobanzi de 5,75 - 6% pe an, clientii ajung dintr-odata saplateasca 7 - 8%. Acest fenomen a fost resimtit inca de anul trecutde multi clienti care aveau credite de consum sau chiar si crediteipotecare cu dobanzi promotionale reduse pentru perioade maiscurte. In plus, in multe cazuri salariile din care trebuie platitenoile dobanzi marite sunt mai mici decat cele de la momentulcontractarii creditelor, cand economia "duduia".

In aceste conditii, Banca Nationala ia in calcul pentru acest anun risc semnificativ de crestere a ratei creditelor neperformantedin cauza "resetarii" dobanzilor la finantari vandute lapromotie.

Creditele cu dobanda promotionala au luat amploare in 2008, candbancherii se luptau sa castige cota de piata si astfel pondereacreditelor ipotecare cu clauze promotionale in totalul creditelornou acordate populatiei a ajuns la peste 50%, potrivit Raportuluide stabilitate al BNR pe 2009. Anul trecut, procentul a coborat la30%. Bancile nu au riscat sa inghete nivelul dobanzii pe o perioadamai lunga de cinci ani. Ca volum, creditele promotionale reprezintaaproximativ 30% din stocul total al creditelor ipotecare acordatepopulatiei, care se apropie de 6 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO