ZF TechDay

ZF Tech Day. Răzvan Crăciunescu, coordonator Orange 5G Lab şi conferenţiar universitar UPB: Politehnica va avea o reţea 5G privată din care cercetătorii vor putea extrage date în timp real

21.07.2023, 00:06 Autor: Ioana Nita

Laboratorul 5G este o cooperare între Universitatea Politehnica din Bucureşti, Institutul de Cercetări Campus şi Orange România.

Orange, cel mai mare operator de telecomunicaţii din România, care a deschis încă din 2021 un laborator 5G în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti - UPB (viitoare Universitate de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti), va amplasa în campusul universităţii o serie de staţii de bază 5G, Politehnica urmând astfel să aibă o reţea 5G privată care va putea fi folosită de cercetători pentru a colecta, prelucra şi analiza date în cadrul unui proiect mai amplu de cercetare. În cadrul laboratorului 5G lansat de Orange în cadrul Politehnicii Bucureşti se dezvoltă o serie de proiecte de cercetare, fie ale universităţii, fie în parteneriat cu operatorul telecom.

„Cel mai recent proiect de cercetare în care suntem este Centrul Naţional de Competenţe şi soluţii pentru dezvoltarea oraşelor inteligente neutre climatic. Este primul centru de competenţe de acest gen din România, condus de Universitatea Politehnica din Bucureşti şi în care Orange este partener, împreuna cu alţi 10 parteneri - universităţi, IMM-uri si companii mari . Vom folosi acest laborator în cadrul proiectului tocmai pentru a crea o reţea 5G privată. În interiorul campusului Politehnicii Bucureşti Orange va amplasa o serie de staţii de bază 5G care vor fi conectate la reţeaua din laborator, astfel încât să putem extrage informaţii în timp real din campus şi astfel campusul Politehnicii să devină practic primul campus universitar din România care are o reţea 5G privată de la care cercetătorii pot lua date, le pot prelucra, le pot analiza şi mai departe pot vedea ce se poate face cu ele“, a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Răzvan Crăciunescu, coordonator al Orange 5G Lab şi conferenţiar universitar în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti.

Laboratorul 5G este o cooperare dintre Universitatea Politehnica din Bucureşti, Institutul de Cercetări Campus şi Orange România. „Astfel de cooperări sunt foarte importante pentru că se creează acest efect de «spillover». Cu alte cuvinte, partea de cercetare poate să vină cu un know-how şi ceea ce se întâmplă în zona aceasta şi să ducă acest know-how spre industrie. Iar industria de asemenea ne poate ajuta cu tot ceea ce se întâmplă la nivelul industriei, în laborator.“

„Pe lângă proiectele de cercetare pe care le are Orange, avem şi proiecte de cercetare comune, fie noi ca laborator sau Politehnica, avem proiecte de cercetare directă cu Orange, fie că suntem împreună în proiecte de cercetare“, a punctat el, punând accent pe importanţă parteneriatului şi colaborarea dintre mediul universitar şi jucătorii din industrie care sunt esenţiale pentru realizarea transferului tehnologic – de la cercetare-dezvoltare în piaţă.

„Universităţile de cele mai multe ori produc know-how până la un anumit nivel de tehnologie, dar mai departe industria trebuie să ia această tehnologie şi s-o ducă în piaţă. Şi astfel de colaborări ajută foarte mult mediu universitar, să zicem, să fie mai centraţi pre-piaţă şi industria să ne aducă mai mult nevoile pieţei ca noi, apoi să putem să vedem încotro ne îndreptăm.“

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday