Topurile ZF

Topul creşterilor şi scăderilor de pe Bursa de la Bucureşti după opt luni

Topul creşterilor şi scăderilor de pe Bursa de la Bucureşti după opt luni

Topul creşterilor şi scăderilor de pe Bursa de la Bucureşti după opt luni

Autor: Adrian Ionut Cojocar, Andrei Chirileasa

31.08.2011, 20:55 965

Scăderile din august au dus majoritatea acţiunilor lichide pe minus faţă de începutul anului. Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au pierdut 30% de la listare pe 25 ianuarie, iar acţiunile Erste Bank (EBS) au scăzut cu peste 31%.

Puternic lovite au fost şi acţiunile Transgaz Mediaş (TGN), care au pierdut 28%, pe fondul stagnării profitului. SIF-urile au suferit corecţii cuprinse între 15% şi 22%, fiind trase în jos de expunerea ridicată pe sectorul bancar, dar şi de perspectivele tot mai slabe ca BCR să fie listată la bursă.

În schimb, acţiunile principalelor două bănci româneşti listate BRD şi Banca Transilvania (TLV) au randamente mai bune, datorită creşterilor înregistrate în primele luni ale anului. Titlurile BRD au pierdut 3%, iar acţiunile TLV au adus investitorilor câştiguri de 5%, luând în calcul şi majorarea de capital aflată în derulare.

Topul câştigurilor de pe Bursă este condus de acţiunile combinatului Oltchim (OLT), care au explodat pe fondul discuţiilor privind privatizarea companiei.

Titlurile producătorului de îngrăşăminte chimice Azomureş (AZO) au crescut datorită rezultatelor în creştere raportate, în timp ce la Carbochim (CBC) evoluţia pozitivă a fost susţinută de achiziţiile derulate de omul de afaceri Cătălin Chelu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO