ZF 15 ani

2005: Tranzacţia deceniului: Vodafone a cumpărat Connex

2005: Tranzacţia deceniului: Vodafone a cumpărat Connex
24.10.2013, 19:03 2068

Acest articol a apărut în ediţia tipărită din data de 16 martie 2005.

VODAFONE, cea mai mare companie de telefonie mobilă din lume, a cumpărat operatorul de telefonie mobilă MobiFon-Connex, în cea mai mare tranzacţie din România din ultimii 15 ani. Tranzacţia totală, în valoare de 3,5 miliarde de dolari (2,6 mld. euro), include şi preluarea de către Vodafone a operatorului ceh Oskar Mobil de la grupul canadian Telesystem International Wireless, acţionarul majoritar al celor doi operatori.

De asemenea, operatorul britanic va prelua şi datorii TIW de 950 de milioane de dolari (730 mil. euro). „Partea Connex în acest volum al datoriilor este de sub 300 mil. $“, a precizat preşedintele Connex, Ted Lattimore. Tranzacţia s-a încheiat în cursul nopţii de luni, iar ieri după-amiază angajaţii Connex au fost anunţaţi printr-un e-mail de către Ted Lattimore, preşedintele companiei şi directorul de operaţiuni. Oficialii celor două companii nu au precizat valoarea separată a celor doi operatori de telefonie mobilă, însă analiştii estimează că cea mai mare parte a sumei a fost plătită pentru MobiFon, a cărui valoare de piaţă este evaluată la 2-3 miliarde de dolari (1,5-2,3 mld. euro). Vodafone deţinea deja 20,1% din MobiFon, iar acum a cumpărat 79% din acţiunile operatorului român. Restul de acţiuni, de 0,9%, sunt controlate de vicepremierul George Copos prin firma Dargate Ltd. din Cipru. Copos a deţinut un pachet de aproape 2% din acţiuni la momentul înfiinţării companiei, în 1996.

„Sunt încântat de faptul că MobiFon şi Oskar, doi operatori de telefonie mobilă cu o creştere rapidă, vor deveni parte a grupului Vodafone“, a spus Arun Sarin, directorul executiv al grupului britanic. „Aceste achiziţii vor crea valoare adăugată pentru investitori şi vor fi pozitive pentru clienţii noştri. Achiziţ iile sunt de asemenea în linie cu strategia noastră de a creşte investiţiile în centrul şi estul Europei“, a men- ţionat Sarin. Contactaţi de Ziarul Financiar, oficialii Vodafone nu au dat detalii asupra viitoarei strategii pentru România. „Mai întâi trebuie să aşteptăm ca achiziţia să fie complet finalizată, lucru care se va întâmpla probabil în trimestrul trei al anului“, a spus Ben Padovan, purtă torul de cuvânt al Vodafone. Va înlocui Vodafone brandul Connex cu propria sa marcă? „Este încă prea devreme să vorbim despre aşa ceva“, a spus Padovan. „Ce putem spune cu siguranţă este că operatorul român va beneficia de valoare adăugată din partea grupului nostru, care are o prezenţă puternică la nivel mondial.“

Pentru încheierea tranzacţiei cu TIW, Vodafone a lucrat cu cea mai mare bancă de investiţii elveţiană, UBS, a spus Padovan, care nu a dorit să dea detalii asupra firmelor de avocatură implicate în negocieri. „Discuţiile despre tranzacţie se poartă încă la nivel de acţionari şi nu putem adăuga nimic suplimentar“, a declarat pentru ZF Lidia Solomon, purtătorul de cuvânt al Connex. Anul trecut, operatorul român de telefonie mobilă a înregistrat venituri de 686,3 milioane de dolari (553,5 mil. euro, la cursul mediu din 2004), în creştere cu 29,6% faţă de anul anterior, şi profit operaţional de 226 milioane de dolari (182 mil. euro), cu 32,4% mai mult decât în 2003. Compania avea 4,91 milioane de abonaţi la finalul anului trecut, în timp ce gradul de penetrare a pieţei este în continuare în jurul valorii de 50%. Cel mai puternic concurent al Connex este Orange, filială a puternicei companii franceze France Telecom.

Ceilalţi concurenţi, Zapp şi Cosmorom, sunt la distanţă mare de cei doi operatori, care îşi împart cea mai mare parte a pieţei. „Nu avem nimic de comentat pe marginea preluării Connex de către Vodafone“, a declarat Amalia Fodor, purtătorul de cuvânt al Orange România. Vodafone, care este un gigant al industriei telecom la nivel mondial, a anunţat în repetate rânduri că este interesată de extinderea operaţiunilor sale în Europa de Est, unde deţine în prezent întregul pachet de acţiuni de la Vodafone Hungary şi 20% din Polkomtel - Polonia. Tranzacţia de preluare a Connex şi Oskar Mobil reprezintă prima achiziţ ie a companiei britanice de la preluarea Vodafone Japan în 2002. Cei doi operatori europeni erau singurele companii aflate în portofoliul TIW, companie listată pe Nasdaq. Grupul a vândut în ultimii ani pachetele de acţiuni pe care le deţinea la companii de telefonie mobilă din India şi Brazilia şi a fost obligat să închidă Dolphin Telecom, subsidiara sa din Marea Britanie, care a dat faliment în 2001. Vânzarea acţiunilor sale către Vodafone este o afacere profitabilă pentru unii dintre cei mai mari investitori ai TIW, precum JPMorgan Partners, care va primi probabil mai mult de 400 milioane de dolari în urma tranzacţiei, sunt de părere analiştii. Vodafone a devenit cel mai mare operator de telefonie mobilă din lume prin achiziţii treptate, artizanul acestor operaţiuni fiind Chris Gent, care s-a retras de la conducerea executivă în urmă cu un an. Vodafone a preluat operatorul german Mannesmann în 2001, în cea mai mare tranzacţie din istoria corporatistă a lumii, aproape 130 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO