ZF 24 de ani

Urmează Gala ZF 24 de ani, joi 24 noiembrie, ora 19.00. Ian Goldin, profesor de globalizare la Universitatea Oxford, invitat special la Gala ZF din 24 noiembrie: Criza pandemică ar putea salva omenirea, creând un portal către un viitor mai bun

14.11.2022, 00:06 Autor: Catalina Apostoiu

Covid-19 a creat un moment crucial. Pandemia a comprimat în­tr-un singur an tendinţe care ar fi apă­rut în decursul a decenii. Ne-a adus într-un punct de răscruce în istorie. Profitând de acest moment istoric, ne putem trans­forma destinul individual şi colec­tiv şi în acest fel am salva omenirea şi am crea o lume mai bună, scrie profe­sorul Ian Goldin în cartea sa „Rescue: From Global Crisis to a Better World“.

Pentru a preîntâmpina pandemii viitoare, care ar putea fi mult mai de­vastatoare decât cea actuală, şi pen­tru a stopa schimbările climatice ca­tas­trofale, avem nevoie de o schim­bare radicală de direcţie, susţine Goldin.

Revenirea graduală la normalita­te va veni ca o uşurare enormă. Vom celebra plăcerile simple, economiile îşi vor reveni. Şi totuşi, plăcerea de a ne relua vechile vieţi nu ar trebui să ne facă mai puţin precauţi. Dacă societăţile noastre nu vor opera într-un mod fundamental diferit, nu vom putea trece peste pandemii sau ori­care dintre celelalte crize cu care ne vom confrunta în mod inevitabil, avertizează profesorul.

Ne place sau nu, pandemia ne-a transformat tuturor vieţile. Ne-a mo­dificat priorităţile privind joburile, educaţia şi carierele. Ne forţează să regândim unde locuim şi muncim şi să înţelegem cum ni s-au schimbat veniturile şi perspectivele. Tendinţe­le pe care pandemia le-a accelerat şi scos la suprafaţă nu sunt noi. Însă am­ploarea perturbărilor de la nivel mondial a făcut ca slăbiciunile struc­turale din societăţile noastre şi din cooperarea internaţională să devină şocant de evidente pentru toţi.

Liderii lumii ar putea transforma dezastrul economic într-o oportuni­ta­te nu numai pentru a accelera tran­ziţia către o economie verde, dar şi pentru a crea o gamă largă de noi businessuri, a reduce inegalităţile şi a susţine ţările aflate în curs de dez­voltare în procesul de redresare.

În timpul pandemiei, libertăţile ne-au fost restrânse, iar aşteptările personale ni s-au schimbat, ca şi aşteptările de la ceilalţi şi guverne. Apetitul pentru schimbare este în creştere peste tot. Astfel, nevoia de a acţiona imediat este urgentă, potrivit lui Ian Goldin.

Ni s-a oferit o fereastră de oportunitate unică de a scăpa de spirala unor crize permanent în escaladare la nivel mondial. Este imperativ să profităm de această oportunitate pentru a ne spori eforturile de a întrerupe această amplificare a riscurilor.

Faptul că o pandemie a fost inevitabilă şi am eşuat în a o preveni sau a ne pregăti pentru ea este cu siguranţă cel mai puternic avertisment. Dacă acesta va fi în final auzit, Covid-19 ar putea salva omenirea şi oferi un portal către un viitor mai bun, scrie profesorul. Avem în faţă o alegere istorică între a ne angaja într-o lume nouă, mai bună, şi a ne urma în continuare căile periculoase.

Miza nu a fost niciodată mai mare. Este rândul nostru să răspundem chemării invocate de-a lungul a generaţii întregi: Dacă nu acum, atunci când? Dacă nu noi, atunci cine?

Află aici cele mai importante informatii despre Gala ZF 2022