ZF 24

Acţiunile gigantului imobiliar Evergrande din China se prăbuşesc cu 87% după reluarea tranzacţionarii după o pauză de 17 luni. Discuţiile cu creditorii, amânate

Acţiunile gigantului imobiliar Evergrande din China se...

Autor: Liviu Popescu

28.08.2023, 09:59 2540

Acţiunile Evergrande au scăzut luni cu până la 87%, după ce tranzacţionarea acţiunilor dezvoltatorului imobiliar chinez a fost reluată pentru prima dată în aproape un an şi jumătate, iar compania a amânat întâlnirile cruciale de restructurare cu creditorii, scrie publicaţia britanică Financial Times.

Luni, acţiunile au coborât până la 22 de cenţi Hong Kong, faţă de ultima închidere la 1,65 dolari Hong Kong pe acţiune, pe 18 martie 2022, notează CNBC. Compania are o capitalizare de 21,8 mld. HKD (2,8 mld. dolari)

Reluarea tranzacţiilor are loc în condiţiile în care compania a înregistrat o pierdere de 39,25 miliarde de yuani (5,38 miliarde de dolari) pentru cele şase luni încheiate în iunie, o pierdere mai mică comparativ cu cea de 86,17 miliarde de yuani din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Veniturile au fost de 128,81 miliarde de yuani, în creştere de la 89,28 miliarde de yuani în iunie 2022.

Evergrande, care este implicată în peste 2.000 de procese în valoare de aproximativ 535 de miliarde de Rmb, a amânat pentru încă o lună întâlnirile cu creditorii internaţionali din Hong Kong, care ar fi trebuit să conducă la un vot asupra unui plan de restructurare în această săptămână.

Propunerile schiţate la începutul acestui an vizau despăgubirea investitorilor internaţionali cu obligaţiuni legate de filialele listate la Hong Kong ale companiei, inclusiv compania sa de vehicule electrice şi o afacere de gestionare a proprietăţilor. De asemenea, aceste acţiuni au reluat recent tranzacţionarea la Hong Kong, după lungi suspendări.

Soarta reuniunilor a fost urmărită îndeaproape pentru a vedea dacă există semne de progres în sectorul imobiliar chinezesc, care a fost paralizat de inactivitate şi de lipsa de finanţare, precum şi pentru a vedea dacă există precedente pentru restructurări viitoare sau paralele.

Cu datorii totale de peste 300 de miliarde de dolari, Evergrande a ajuns să întruchipeze criza de lichidităţi din sector după intrarea în incapacitate de plată a companiei în 2021.

O încetinire mai amplă a pieţei imobiliare a afectat creşterea economică a Chinei timp de aproape doi ani, în condiţiile în care zeci de ţări din regiune au intrat, de asemenea, în incapacitate de plată.

Beijingul nu a încercat să ofere ajutoare directe sau stimulente majore, în pofida temerilor reînnoite privind efectele de contagiune ale sectorului imobiliar asupra sistemului financiar în general.

Country Garden, cândva cel mai mare dezvoltator privat din China după vânzări, a ratat luna aceasta plăţile pentru obligaţiunile sale internaţionale, declanşând o perioadă de graţie de 30 de zile, în timp ce Zhongrong, o companie de investiţii, a ratat plăţile pentru produsele de economisire.

Evergrande, care nu şi-a dezvăluit poziţia financiară pentru 2022 şi mare parte din acest an, a declarat luna trecută că a pierdut 81 de miliarde de dolari în 2021 şi 2022.​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO