ZF 24

Afacerile din comerţ au crescut în februarie cu 4,8%, iar în primele două luni cu 5,4%

Afacerile din comerţ au crescut  în februarie cu 4,8%,...

Autor: Roxana Rosu

04.04.2017, 09:29 73

Afacerile din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) au crescut  în februarie cu 4,8% faţă de perioada similară a anului trecut, avansul în primele două luni ale anului fiind de 5,4%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Raportat în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, luna februarie a înregistrat o creştere de 7,8, iar la două luni comerţul a avansat cu 7,1%.

Comparativ cu ianuarie, creşterea din februarie a fost de 2,9%, ca serie brută, şi de 1,8%, ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate

Astfel, în februrie volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere cu 4,8% faţă de aceeaşi lună din 2016 ca urmare a creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,4%), vânzările de produse nealimentare (+6,0%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,1%).  În funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate au fost raportate creşteri  la vânzările de produse nealimentare (+9,2%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+7,0%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,6%).

În primele două luni ale anului, comerţul s-a majorat cu 5,4% datorită creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+12,1%), vânzărilor de produse nealimentare (+6,5%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,0%). În acelaşi timp, ajustat la sezonalitate şi zile lucrătoare, a înregistrat o creştere cu 7,1%, datorită creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,4%), vânzărilor de produse nealimentare (+8,7%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,1%). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO