ZF 24

Afacerile din comerţul cu autovehicule au crescut în octombrie cu 18,4%, iar la zece luni cu 18,3%

Afacerile din comerţul  cu  autovehicule au crescut în...

Autor: Roxana Rosu

13.12.2016, 09:29 62

Cifra de afaceri din comerţul  cu  autovehicule a crescut în octombrie faţă de luna octombrie 2015  cu 18,4%, iar cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei cu 0,5%.

Ajustat la numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, avansul a fost de 21,4% pe zona auto şi de 1,1% la servicii.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, majorarea afacerilor din comerţul auto s-a datorat creşterilor înregistrate la activitǎţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (+33,1%), comerţul cu autovehicule (+23,0%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea  motocicletelor (+10,3%) şi la comerţul cu piese şi  accesorii  pentru autovehicule (+7,4%).

Comparativ cu luna precedentă, afacerile din comerţul auto s-au majorat atât ca serie brută, cu 1,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,5%.

În acelaşi timp, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 6,4% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,3%.

În primele zece luni, comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut ca serie brută cu 18,3% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 17,9%. Avansul era susţinut de comerţul  cu motociclete, piese  şi accesorii aferente; întreţinerea  şi repararea  motocicletelor (+31,4%), comerţul cu autovehicule (+27,7%), întreţinerea şi repararea autovehiculelor (+22,0%) şi la  activităţile provenite  din comerţul  cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+3,7%).

De asemenea, serviciile de piaţă prestate populaţiei au avansat cu 9% ca serie brută şi cu 9,5% ca serie ajustată , susţinute de serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+38,3%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+16,7%), activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (+13,9%) şi de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+3,4%). Activităţile  de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative au scăzut cu 4,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO