ZF 24

Agenţia de rating S&P urmează să retrogradeze Marea Britanie. Economia engleză devine mult mai vulnerabilă după ieşirea din Uniunea Europeană

Agenţia de rating S&P urmează să retrogradeze Marea...

Autor: Dan Grigore Ivan

24.06.2016, 13:31 868

Agenţia de rating Standard and Poors a anunţat că în urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, rating-ul de ţară al britanciilor va fi retrogradat, fapt ce ar putea afecta capacitatea Regatului Unit de a atrage capital.

“Noi credem că rating-ul AAA nu poate fi menţinut în aceste circumstanţte”, a declarat Moritz Kraemer, director în cadrul S & P, conform unei declaraţii pentru cotidianul britanic Financial Times.

Banca UBS a avertizat că în cazul în care britanicii vor decide să se dezlipească de Europa, peste 350 miliarde de lire sterline s-ar putea evapora ca urmare a panicii ce s-ar instaura între investitori.

De asemenea, banca elveţiană Credit Suisse estimează, în cazul unui Brexit, că lira sterlină se va îndrepta către o cotaţie de 1,2 per dolar, în timp ce economia britanică s-ar putea contracta cu 1% anul viitor, în timp ce indicele Euro Stoxx se va deprecia între 5 şi 10%.

Citigroup a continuat, apreciând că un câştig la limită ar pro-europenilor ar agrava relaţia Regatului Unit cu întreaga Europă, fiind nevoie de un câştig la scor, pentru ca lucrurile să se liniştească. Citigroup estimează că Brexit-ul ar putea scufunda economia britanică cu aproximativ 3-4% în următorii trei ani, zona euro să înregistreze o un regres de 1,5%, lira sterlină să se devalorizeze cu 15%, iar creşterea ratei de politică monetară să fie amânată până după decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO