ZF 24

America începe să tremure din cauza crizei datoriilor, care au ajuns nesustenabile: Datoria federală a SUA se ridica la 26.200 miliarde de dolari, adică 97% din produsul intern brut şi riscă să atingă 166% din PIB până în 2054 în cazul în care autorităţile nu vor şti să gestioneze corect situaţia

America începe să tremure din cauza crizei datoriilor,...

Autor: Andrei Şerbănescu

26.03.2024, 13:16 6856

SUA se poate confrunta cu un şoc de piaţă similar cu cel generat în timpul lui Liz Truss dacă guvernul ignoră datoria federală în creştere, a avertizat şeful organismului independent de supraveghere fiscală din Congres, potrivit Financial Times.

Phillip Swagel, director al Biroului de buget al Congresului (Congressional Budget Office), a declarat că povara fiscală tot mai mare a SUA se află pe o traiectorie „fără precedent", riscând o criză de genul celei care a declanşat un declin al lirei sterline şi prăbuşirea guvernului Truss din Marea Britanie în 2022.

Potrivit CBO, datoria federală a SUA se ridica la 26.200 miliarde de dolari, adică 97% din produsul intern brut, la sfârşitul anului trecut.

Aceasta a crescut vertiginos după reducerile fiscale radicale efectuate de Donald Trump în 2017 şi după cheltuielile uriaşe de stimulare în timpul pandemiei. Trump s-a angajat să reînnoiască reducerile de taxe, care urmează să expire anul viitor, dacă îl va învinge pe Joe Biden în alegerile prezidenţiale din acest an.

„Există potenţialul ca unele schimbări care par modeste - sau poate încep să fie modeste şi apoi devin mai serioase - să aibă efecte supradimensionate asupra ratelor dobânzilor şi, prin urmare, asupra traiectoriei fiscale", a spus Swagel.

Truss a demisionat după doar 45 de zile ca prim-ministru al Regatului Unit, după ce planul său de a plăti reducerile drastice de impozite cu mai multe datorii a dat greş, ceea ce a dus la creşterea bruscă a costurilor de împrumut ale ţării.

Comentariile lui Swagel pentru FT au fost făcute la o zi după ce organismul independent de supraveghere a publicat noi proiecţii economice pe termen lung, care arată că nivelul datoriei va creşte la 166% din PIB în 2054.

Avertismentele şefului CBO vin în contextul în care economiştii se tem că anii de risipă fiscală, atât din partea democraţilor, cât şi a republicanilor, pregătesc o serie de probleme grave pentru economia americană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO