ZF 24

Americanii au controlul pieţei mondiale a cerealelor cu informaţiile strânse prin ambasade. La Bucureşti statul nu publică nici măcar prognozele de recoltă

Cel mai recent raport USDA, dat publicităţii în urmă cu o săptămână, a prognozat recolta de grâu a României la 7,6 milioane de tone, în creştere cu 4% faţă de sezonul anterior, cifră confirmată în urmă cu două zile şi de prognoza Comisiei Europene.

Autor: Gabriel Razi

20.06.2014, 10:23 795
Administraţia americană susţine afacerile companiilor sale din agricultură prin informaţiile de piaţă pe care le strânge din piaţa internaţională cu ajutorul unei reţele de informaţii bazată pe 650 de angajaţi din birourile de la Washington şi din ambasadele din toată lumea. Informaţiile colectate de angajaţii Foreign Agricultural Service alimentează cunoscutul raport lunar publicat de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA). În acelaşi timp, Ministerul român al Agriculturii plăteşte 670 de angajaţi în sediul de la Bucureşti şi alţi 1.200 în direcţiile agricole judeţene, dar nu publică prognoze de recoltă, balanţe de cerere şi ofertă sau analize regionale.

„Misiunea noastră este să strângem informaţiile din piaţă şi să le distribuim. Ceea ce se întâmplă acum într-o piaţă agricolă are influenţă şi asupra altor pieţe. Atunci când ai informaţii de piaţă corecte, poţi lua decizii de business corecte“, a explicat ieri Michael Henney, diplomat american pe probleme agricole în Europa de Est.

El este unul dintre cei 400 de oameni detaşaţi de diplomaţia americană în ambasade pentru a coordona strângerea de informaţii despre producţia de grâu, porumb sau soia a fiecărui mare producător.

Americanii compilează astfel de date de nouă decenii, iar în prezent au ajuns să editeze un raport lunar care prezintă situaţia cererii, ofertei, stocurilor sau exporturilor pentru cerealele sau seminţele oleaginoase tranzacţionate pe pieţele bursiere.

Raportul lunar de 40 de pagini a ajuns să fie un punct de reper pentru pieţele internaţionale de materii prime, iar traderii multinaţionali, brokerii, procesatorii şi fermierii iau poziţii în piaţă în funcţie de dinamica datelor prezentate în acest document.

Informaţiile strânse de americani din pieţele internaţionale sunt fundaţia ce stă la baza influenţei acestora în pieţele de materii prime din întreaga lume, iar acum ei au ajuns să aibă la Chicago cea mai mare bursă de materii prime din lume şi trei din primii patru cei mai mari traderi la nivel mondial prin ADM, Bunge şi Cargill.

În jocul materiilor prime, Europa de Est are un rol crucial având în vedere că regiunea s-a transformat din importator în exportator în ultimul deceniu, iar ţările din zonă fac paşi pentru a redeveni jucători puternici pe piaţa internaţională a cerealelor. „Regiunea are un potenţial enorm şi poate redeveni grânarul Europei. America a intrat pe piaţa de export a cerealelor abia după al doilea război mondial, dar aici se făceau exporturi cu mult înainte“, a spus Henney, după un eveniment organizat de USDA şi Asociaţia AgroBiotechRom.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO