Auto

APIA propune o măsură complementară la timbrul de mediu. Care ar fi aceasta şi când ar putea intra în vigoare

APIA propune o măsură complementară la timbrul de...

Autor: Bogdan Alecu

29.01.2013, 15:00 1359

Timbrul de mediu în forma actuală ar trebui completat şi de un impozit anual calculat în funcţie de gradul de poluare al automobilului, în timp ce în forma actuală impozitul este calculat doar în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului.

„În fiecare ţară taxa de poluare sau timbrul de mediu este dublată de o măsură complementară - impozitul anual calculat în funcţie de nivelul emisiilor. Spre exemplu impozitul anual poate fi plătit integral pentru maşinile mai vechi de opt ani, iar cele mai noi să plătească o valoare mai redusă. Pe de altă parte, în acest moment nu poate fi implementat în România un impozit mai mare pe posesie deoarece într-un interval scurt s-au mărit costurile şi taxele pentru populaţie. Poate într-un an sau doi să poate fi implementat şi atunci să fie anunţat din timp”, a subliniat Brent Valmar, vicepreşedintele APIA.

În ceea ce priveşte efectele noului timbru, pe de-o parte oficialii Dacia au declarat că în forma actuală ar duce la un declin cu până la 50% al segmentului persoanelor fizice faţă de anul trecut, ceea ce ar reprezenta un volum de până la 10.000 de maşini, în timp ce şeful Porsche nu vede un impact negativ asupra pieţei şi menţine estimarea de 70.000 de autoturisme noi vândute în acest an. Pe de altă parte, timbrul de mediu ar duce şi la o micşorare cu aproape 15% a importurilor de autoturisme la mâna a doua. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO