ZF 24

Aproape două din trei gospodării din România au acces la reţeaua de internet de acasă

Aproape două din trei gospodării din România au acces...

Autor: Roxana Rosu

05.12.2016, 10:06 78

Aproape două din trei gospodării din România (65%) au acces la reţeaua de internet de acasă, pondere cu patru puncte procentuale peste nivelul din 2015, din numărul total de gospodării conectate 65,4% fiind în zona urbană şi 34,6% în mediul rural.

De asemenea, 69,7% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16-74 ani au folosit internetul în acest an, cu 1,2 puncte procentuale mai mult decât anul trecut, numărul utilizatorilor ajungând la 10,6 milioane de persoane, a anun'at Institutul National de Statistica.

În profil teritorial, conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea Bucureşti-Ilfov (peste 4 din 5 gospodării aveau acces la internet de acasă), urmată la mare distanţă de regiunile Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru şi Sud-Est. Cele mai mici ponderi ale gospodăriilor cu conectare la internet sunt înregistrate de regiunile Sud-Muntenia (58,0%) şi Nord-Est (57,1%).

Din punct de vedere al mărimii gospodăriei, se constată o corelaţie între numărul de persoane din gospodărie şi interesul crescut pentru conectarea la internet. Astfel, din gospodăriile cu 3 sau mai multe persoane, 87% sunt conectate la internet, la cele cu 2 persoane ponderea este de 56%, iar dintre cele de o persoană 32% au acces la net.

Tipurile de conexiune folosite sunt în proporţie de 86,8% broadband fixe (conexiunile de bandă largă fixe), urmate la mare distanţă de conexiunile broadband mobile (43,2%) şi de conexiunile narrowband (10,3%).  Cele mai multe gospodării care au optat pentru conexiunile broadband fixe la internet provin din regiunile Bucureşti-Ilfov (16,2%), Nord-Est şi Nord-Vest (13,8% fiecare) şi respectiv Sud-Muntenia (13,4%). Prin intermediul  conexiunilor  broadband  mobile  s-au conectat mai frecvent gospodăriile din Sud-Muntenia (15,5%), Bucureşti-Ilfov (14,9%) şi  Sud-Est (14,2%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO