ZF 24

Arthur Hunt România: 1 din 3 angajaţi români crede că nu îşi va putea păstra aceeaşi slujbă sau una similară până la vârsta de 60 de ani, procent peste media UE

Arthur Hunt România: 1 din 3 angajaţi români crede că...

Autor: Roxana Rosu

22.11.2023, 11:58 238

Aproape o treime dintre angajaţii din România (31%) şi-au exprimat îndoiala că îşi vor putea păstra actualul loc de muncă sau unul similar până la vârsta de 60 de ani, cu 4 procente peste media UE, nivel similar cu cel din Cehia, Luxembourg şi Letonia, potrivit celui mai recent raport al Agenţiei Europene de Securitate şi Sănătate în Muncă, analizat de compania de executive search Arthur Hunt România.

Comparativ, în Portugalia, doar 16% dintre angajaţi consideră că nu şi-ar putea menţine acelaşi parcurs în carieră până la vârsta de 60 de ani, în Germania 17%, iar în Italia 21%.  

La polul opus se află Franţa şi Slovenia, unde 44% dintre francezi, respectiv 43% dintre sloveni, se văd în viitor într-un alt loc de muncă decât cel actual.

„Rapoartele arată o creştere a riscului de deteriorare a sănătăţii mentale a angajaţilor, iar efectele acestui fapt sunt foarte greu de măsurat sau estimat. Pe de altă parte, din ce în ce mai multe organizaţii includ în strategiile lor de HR planuri de transformare şi adaptare la noile realităţi, cu obiective clare, ce vizează retenţia angajaţilor talentaţi şi productivi, reorganizarea pentru eficienţă sporită şi dezvoltarea de noi competenţe pentru a facilita adaptarea la schimbări. Ar fi ideal dacă aceste companii, prin liderii lor, ar putea să pună mai mare accent pe pregătirea mentală a echipelor”, declară Sorin Roibu, Managing Partner Arthur Hunt România.

Printre motivele acestor îndoieli ale angajatilor români se numără stresul cronic, starea de tensiune, lipsa de control, lipsa suportului social şi neîmplinirea profesională. În acest context, mulţi angajaţi români iau în calcul chiar şi reorientarea profesională.

Totodată, ultimele evoluţii geopolitice şi contextul socio-economic actual, impredictibil, aduc cu sine presiuni suplimentare în companii. Percepţia mediului de business de la începutul anului s-a schimbat la jumătatea acestuia. De la stadiul de “revenire” de după pandemie s-a trecut la “precauţie”, de la “recrutare” s-a ajuns la “restructurare”, iar de la “dezvoltare”   la “stabilizare”, spun specialiştii în resurse umane şi executive search de la Arthur Hunt România.

Analiza arată că provocările economice şi sociale vor continua şi în următoarele luni, în conditiile în care recentele modificări fiscale aduc schimbări importante în mai multe sectoare cheie din economie.

În domeniul IT, s-ar putea observa, în 2024, o limitare a creşterii remuneraţiilor sau a recrutărilor. De asemenea, sectorul real estate, dar şi cel bancar, ar putea întâmpina dificultăţi din cauza unui eventual ritm mai încetinit al construcţiilor civile, care ar putea aduce un acces limitat la credite.

Transformări majore au loc, însă, şi în mediul economic internaţional, iar acest lucru ar putea aduce României oportunităţi, prin relocarea operaţiunilor unor organizaţii europene sau globale în ţara noastră, dar şi prin dezvoltarea de noi afaceri, în special în sectorul de bunuri de consum, automotive şi chiar şi aeronautic, care ar avea un impact pozitiv asupra economiei naţionale.

Arthur Hunt este una dintre companiile internaţionale de top în domeniul consultanţei în resurse umane. Prezentă în România din 2006, compania activează în domeniul Executive Search, consultanţă de HR şi

management al proceselor de schimbare în cadrul organizaţiilor medii şi de mari dimensiuni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO