ZF 24

Banca Comercială Carpatica a înregistrat în primul trimestru o pierdere de 8,9 mil.lei

Banca Comercială Carpatica a înregistrat în primul...

Autor: Roxana Rosu

10.05.2016, 11:21 367

Banca Comercială Carpatica a înregistrat în primul trimestru un venit net din dobânzi în scădere cu 2%, la 11 milioane lei, şi o pierdere netă de 8,9 milioane lei, faţă de un profit de 650.000 lei în perioada similară a anului trecut.

Solvabilitatea băncii a urcat la 13,9%, de la 4,9% la finele anului trecut, ca urmare a infuziei de capital de 98,9 milioane lei realizată de Patria Bank.

”Constrângerile legate de lipsa capitalului în 2015, care au generat diminuarea veniturilor din dobânzi datorită procesului de dezintermediere pe partea de creditare şi menţinerea unor scadenţe reziduale reduse aferente portofoliului de titluri au fost compensate prin reducerea cheltuielilor cu dobânzile (-50% faţă de T1 2015)”, a anunţat marţi banca.

Valoarea netă a creditelor acordate a scăzut la 764 milioane lei, cu 4% sub nivelul de la sfârşitului lui 2015, ca efect al activităţii de creditare reduse, având în vedere faptul că infuzia de capital realizată de Patria banl a fost considerată în capitalul băncii începând cu februarie 2016.

”Capitalul nou atras de către bancă va permite creşterea activităţii de creditare în trimestrele următoare”.

Depozitele atrase de la populaţiei totalizează 2,65 miliarde lei. Rata credite/depozite era de 40% în martie şi reflectă excedentul de lichiditate.

Valoarea totală a activelor băncii se cifra la finele lunii martie la 2,9 miliarde lei, în scădere cu 3% faţă de decembrie 2015. 

”Capitalizarea actuală a Băncii Carpatica şi reţeaua de unităţi teritoriale vor permite reluarea creditării şi inversarea trendului actual , iar primii beneficiari ai efectelor pozitive ale procesului de repoziţionare a băncii vor fi clienţii noştri. În perioada imediat următoare banca isi va redefini strategia de afaceri şi structura organizaţională, în scopul eficientizării operaţionale. Ne aşteptăm ca acest proces să se desfăşoare pe parcursul trimestrului 2 şi 3, efectele urmând să fie vizibile din trimestrul patru 2016”, se arată într-un mesaj al Consiliului de Administraţie al băncii.

De asemenea, procesele de analiză premergătoare în vederea fuziunii Carpatica şi Patria Bank au fost demarate, operaţiunea urmând să producă efecte pozitive la scurt timp după aprobarea şi finalizarea fuziunii. 

Banca Comercială Carpatica are o capitalizare de 215 milioane lei, acţiunile raportând o scădere de 5% pe bursă de la începutul anului.

Patria Bank a ajuns la o participaţie de 64% din capitalul Băncii Carpatica după ce a mai cumpărat 9,4% din acţiuni în cadrul ofertei publice de cumpărare iniţiată la începutul acestei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO