ZF 24

Băncile mari nu au reuşit să repornească motoarele creditării în primul trimestru. O singură bancă a reuşit o creştere semnificativă de sold

Băncile mari nu au reuşit să repornească motoarele...

Autor: Razvan Voican

09.06.2014, 13:48 830

Grupa celor 10 bănci mari cu cote de piaţă de peste 3% n-a pus umărul la relansarea creditului nici în primul trimestru al acestui an, singura cu o creştere semnificativă de sold fiind Banca Transilvania (2,4%), în timp ce liderul pieţei BCR a mai pierdut un miliard de lei din portofoliul net.

Condiţiile de acordare a creditelor au rămas neschimbate în primul trimestru pe segmentul corporate şi în cazul creditelor de consum, băncile ezitând să ceară aprobarea BNR pentru norme de creditare mai relaxate.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

WikiZF: Profilul companiei Banca Comercială Română S.A.

Doar în cazul ipotecarelor s-au văzut pe piaţă semne de îmblânzire a standardelor. De-abia pentru T2 erau aşteptări de relaxare semnificativă a con­diţiilor de acordare a creditelor corporate, indiferent de tipul finanţării, însă rămâne de văzut dacă acestea s-au materializat.

BCR, cea mai mare bancă, a continuat procesul de dezintermediere în T1, însă la jumătatea lunii aprilie a anunţat planuri belicoase de revenire în piaţă care aşteaptă să fie confirmate după ce au stârnit zâmbete sceptice din partea concurenţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO