ZF 24

Băncile şi asigurătorii au strâns o cincime din Top 100 cele mai mari pierderi din economie

Băncile şi asigurătorii au strâns o cincime din Top...

Autor: Ciprian Botea

25.06.2014, 13:04 2302

Circa 20% din rezultatul negativ de aproape 3 mld. euro consemnat de firmele care au avut cele mai mari o sută de pierderi din economie anul trecut au fost contabilizate de bănci şi companiile de asigurări, care s-au transformat practic dintr-o sursă de susţinere a economiei într-o povară.

Băncile şi companiile de asi­gu­rări din topul firmelor cu cele mai mari pierderi au avut un re­zultat negativ agregat de 565 mil. euro, potrivit datelor de la Re­gistrul Comerţului. Şi în 2012 acestea încheiaseră cu pierderi uriaşe, de aproape 700 mil. euro.

Cea mai mare pierdere brută din sectorul financiar a fost raportată de BRD, a doua bancă din sistem după activele de­ţinute, respectiv 147 mil. euro. BRD a avut pier­deri timp de doi ani consecutiv din cau­za creşterii provizioanelor pentru credite ne­per­forman­te, dar şi a unui raport cost/ve­nit destul de ri­di­cat, respectiv în apropierea nivelului de 50%.

„Nu este foarte clar în ce măsură pierderile băncilor provin din risc sau din marjele de dobândă. Este posibil ca băncile să fi amânat să marcheze nişte pierderi din trecut, care acum sunt recunoscute. (…) Siste­mul bancar afişează şi raporturi cost/venit prea mari. Este posibil ca marjele de câştig să fi scăzut destul de mult în ultima perioadă şi astfel să nu mai acopere costurile“, comentează analistul financiar Florin Cîţu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO