ZF 24

Bătrânul continent ar putea sparge gheaţa prin demararea campaniei de relaxare a ratelor dobânzilor în 2024: Investitorii prevăd o serie de şase reduceri ale ratelor în Europa anului viitor, până la nivelul de 2,5%. Pieţele estimează începutul ciclului de reduceri în primul trimestru din 2024

Bătrânul continent ar putea sparge gheaţa prin...

Autor: Andrei Şerbănescu

06.12.2023, 15:22 173

Investitorii pariază că Europa va conduce cele mai mari bănci centrale din lume în ceea ce priveşte reducerea ratelor dobânzilor, după ce unul dintre cei mai aprigi factori de decizie din regiune a calificat drept „încurajatoare" o încetinire a inflaţiei, potrivit Bloomberg.

Pieţele estimează în totalitate şase reduceri de dobândă de un sfert de punct care vor fi adoptate de Banca Centrală Europeană în 2024, o măsură care ar duce rata cheie la o scădere de 150 de puncte de bază, până la 2,5%. Există, de asemenea, o probabilitate de aproape 90% ca ciclul de relaxare să înceapă în primul trimestru al anului viitor, un scenariu care părea aproape imposibil în urmă cu doar trei săptămâni.

În timp ce pieţele din întreaga lume pariază pe mai multe reduceri ale ratelor, această opinie a căpătat o patină substanţială în Europa, după ce Isabel Schnabel a declarat marţi că inflaţia comportă o încetinire „remarcabilă" şi că o nouă majorare a costurilor de împrumut este „destul de puţin probabilă". Pieţele au respins de mult timp şansele unei noi înăspriri, dar Schnabel avertizase că este prea devreme pentru a exclude alte majorări.

Dacă traderii au dreptate, BCE va fi prima dintre marile bănci centrale care va reduce ratele anul viitor, oferind cel mai agresiv ciclu de relaxare. Cu toate acestea, unele dintre cele mai mari nume de pe Wall Street avertizează că este deocamndată mult prea devreme pentru a stabili o proiecţie concretă pentru viitorul apropiat.

Se aşteaptă ca Rezerva Federală să facă prima sa mişcare în luna mai, reducând ratele, în cursul anului 2024, cu 125 de puncte de bază. În Marea Britanie, pieţele estimează în prezent trei reduceri de un sfert de punct începând cu luna iunie, cu o şansă de 40% pentru o a patra reducere în cursul anului viitor. În urmă cu o lună, se estimau doar două reduceri.

Opinia că marile bănci centrale vor trebui să relaxeze condiţiile monetare pentru a-şi susţine economiile în cursul anului viitor a stimulat obligaţiunile, făcând din noiembrie o lună a recordurilor. Randamentele obligaţiunilor americane şi germane pe 10 ani au scăzut cu peste 45 de puncte de bază în ultima lună.

Rata echivalentă a obligaţiunilor de stat a scăzut cu peste 30 de puncte de bază.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO