ZF 24

BCE nu riscă nimic: Banca centrală păstrează ratele şi programul de achiziţii neschimbate

BCE nu riscă nimic: Banca centrală păstrează ratele...

Autor: Ştefan Stan

20.10.2016, 16:04 369

Banca Centrală Europeană a păstrat programul de relaxare cantitativă şi dobânzile neschimbate, în condiţiile în care suspansul creşte pentru o posibilă extindere a programului de achiziţie de obligaţiuni, scrie Bloomberg.

Consiliul de administraţie al băncii a păstrat ratele de refinanţare la zero, dobânzile la depozite la minus 0,4%, şi programul de achiziţii de active la 80 de miliarde de euro pe lună.

”Consiliul de administraţie al băncii continua să se aştepte ca ratele să fie aproape de zero pentru o perioadă extinsă, peste orizontul în care vom păstra programele de achiziţii”, a spus BCE joi.

Draghi şi-a exprimat încrederea că inflaţia se va reîntoarce în ţinta BCE de 2% până la începutul anului 2019.

”Banca Centrală Europeană îşi rezervă destul timp pentru decizie, nu se grăbeşte. Ne aşteptăm de la Draghi să aibă un discurs liniştit”, a spus Michala Marcussen, de la Societe Generale din Londra.  

Mario Draghi a semnalat că Banca Centrală Europeană probabil nu va opri programul de relaxare cantitativă, indicând că programul de stimul va rămâne în picioare peste ţinta actuală, stabilită pentru martie 2017.

”O terminare abruptă a programului de achiziţii de active este improbabilă. Vom rămâne perseverenţi şi vom încerca să adaptăm politicile monetare”, a spus Draghi.  

Comentariile lui Draghi au poziţionat Banca Centrală în linie pentru o potenţială extindere a programului de achiziţie de obligaţiuni, după cum era prognozat de economişti.

Consiliul de Administraţie al băncii nu a discutat nicio schimbare a programului în şedinţa de politică monetară de joi. BCE a notat de asemenea că noul val de estimări economice care va veni în decembrie, precum şi rezultatele studiilor interne ale băncii, vor ajuta instituţia să ia o decizie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO