ZF 24

BCR a încheiat primul trimestru cu un profit net de 315 mil. lei şi vânzări ”solide” de credite noi; rata creditelor neperformante a scăzut la 19,5%

BCR a încheiat primul trimestru cu un profit net de 315...

Autor: Roxana Rosu

04.05.2016, 09:54 6421

Banca Comercială Română (BCR) a raportat în primul trimestru un profit net de 315,1 milioane lei, (70,2 milioane euro), susţinut de performanţa operaţională şi de îmbunătăţirea calităţii portofoliului, în timp ce vânzările de credite în moneda locală au fost solide, cu un total de peste  2 miliarde lei.

Rata creditelor neperformante a scăzut la 19,5% comparativ cu 25,6% în martie 2015, datorită eforturilor de reducere a portofoliului de credite cu probleme şi a îmbunătăţirii calităţii portofoliului de credite performante. Gradul de acoperire a creditelor neperformante s-a îmbunătăţit, atingând un nivel foarte confortabil de 78,4% în martie 2016,  a anunţat miecuri banca.

”Poziţia BCR este puternică, reflectând soliditatea bilanţului său. Capitalul şi lichiditatea pe care le deţinem, ne permit să finanţăm susţinut şi totodată cu discernământ, gospodăriile şi economia în ansamblu. În acelaşi timp, contextul curent, incluzând cadrul legislativ, generează o serie de provocări ale căror efecte nu pot fi minimalizate. Ne dorim să putem avea succes financiar, alături de clienţii noştri, într-o ţară a cărei prosperitate se bazează pe reguli simple şi clare. Cu toate acestea, preocuparea majoră a BCR priveşte soluţiile comerciale consistente pe care le poate oferi clienţilor săi, bazate pe o înţelegere serioasă a ciclului economic. Creşterea sustenabilă a afacerii noastre poate fi generată numai de creşterea sustenabilă a clienţilor noştri şi sustenabilitatea bugetelor acestora. Astfel, mai întâi de toate, găsim necesar să le mulţumim clienţilor noştri pentru că au ales să facă banking cu BCR, iar mai departe vom continua să lucrăm pentru a înţelege foarte bine scopurile acestora, astfel încât să putem structura cele mai adecvate aranjamente financiare, a declarat Sergiu Manea, CEO al BCR.

Rezultatul operaţional a fost de 330,6 milioane lei (73,6 milioane euro) cu 15,7% mai redus decât în anul precedent, de 392,3 milioane lei (88,1 milioane EUR), din cauza veniturilor operaţionale mai mici, aflate sub impactul unei contribuţii mai reduse din derularea creditelor neperformante, marjelor de dobânzi mai scăzute, un mediu de dobânzi scăzute şi o creştere a costurilor datorata plaţii integrale in Trim 1 2016 a contribuţiei anuale către fondul de garantare a depozitelor.

În zona de retail, volumele noi de credite în monedă locală au totalizat 1,1 miliarde lei, înregistrându-se ”vânzari solide” de credite garantate şi negarantate, in pofida faptului ca programul Prima Casă a încetinit ca urmare a epuizării plafonului de garantare alocat. 

Pe segmentul de finanţări corporate, noile volume de credite adăugate în bilanţ s-au ridicat la 0,9 miliarde lei, susţinute de o creştere cu două cifre de la an la an în activitatea de finanţare a companiilor mari. Co-finanţarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene a fost de asemenea solidă, BCR deţinând o cota de piaţă de 33% si un portofoliu de peste 7,1 miliarde lei co-finanţări acordate. Creşterea portofoliului de finanţări corporate este susţinută de  un flux solid de afaceri de o calitate mai ridicata, în special pe categoriile de produse precum descoperit de cont, capital de lucru şi finanţarea lanţurilor de furnizori.

Depozitele de la clienţi  au fost în uşoară scădere, cu 1,9%, la 41,8 miliarde lei (9,34 miliarde euro), faţă de 42,62 miliarde lei (9,42 miliarde euro) la 31 decembrie 2015, considerând faptul că evoluţia pozitivă a depozitelor retail a fost compensată de o scădere sezonieră a depozitelor corporate. Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, în timp ce banca beneficiază de surse de finanţare diversificate, incluzând compania mamă.  

Cheltuielile au crescut cu 13,4% faţă de anul anterior, ca urmare a plăţii integrale in trimestrul întâi a contribuţiei anuale către fondul de garantare a depozitelor.

Raportul de solvabilitate al BCR s-a menţinut în februarie 2016 (banca) la 21,1%, în timp ce capitalul de Rang 1 + 2 (grup) se ridica la peste 5,8 miliarde lei în decembrie 2015.

Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 10%, la 459,2 milioane lei (EUR 102,2 milioane), de la 510,5 milioane lei (114,7 milioane euro) în Trim.1 2015, considerând rezolvarea continuă a portofoliului de credite problematice, eforturile de a avea preţuri competitive pe piaţă şi un mediu dominat de o rată mică a dobânzii.

Veniturile nete din comisioane au crescut cu 5,7%, la 177,1 milioane lei (39,4 milioane euro), pe seama veniturilor generate de tranzacţii bancare.

Rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 42,2%, la 88,1 milioane lei (19,6 milioane EUR), susţinut de  rezultatele mai bune obţinute din vânzarea instrumentelor financiare şi a unui efect pozitiv al reevaluării poziţiilor valutare.

Venitul operaţional a scăzut cu 1,8% la 736,2 milioane lei  (163,9 milioane euro), în special din cauza veniturilor nete din dobânzi mai reduse, parţial compensate de un venit mai ridicat din comisioane şi un rezultat din tranzacţionare mai ridicat.

Cheltuielile administrative generale au ajuns la 405,6 milioane lei  (90,3 milioane euro), mai mari cu 13,4%, fiind impactate de plata integrală a contribuţiei anuale către fondul de garantare a depozitelor în trimestrul întâi din acest an, faţă de plata pro-rata efectuată in perioada similară de anul trecut.

Prin urmare, raportul cost-venit a avansat la 55,1%, faţa de 47,7% în primele trei luni din 2015.

Pierderile nete din deprecierea activelor financiare care nu sunt măsurate la valoarea justă prin profit şi pierdere au înregistrat o eliberare de provizioane de risc de 132,1 milioane lei  (29,4 milioane euro), faţă de 39,4 milioane lei în primul trimestru de anul trecut.

Raportul de solvabilitate conform standardelor locale (doar banca) în februarie 2016 se afla la nivelul de 21,1%, cu mult peste cerinţele obligatorii ale Băncii Naţionale a României (min 10%). ”BCR îşi menţine în continuare rata de solvabilitate ridicată, dovedind astfel capacitatea şi angajamentul de susţinere a creşterii creditării sustenabile, atât în linia de afaceri retail cât şi în linia de afaceri corporate, consolidând astfel capacitatea de generare a veniturilor din activităţile de baza”, se arată în raport.

BCR se concentrează pe creditarea în lei, cu scopul de inversa pe termen mediu şi lung mixul de valute din portofoliul de credite în favoarea monedei locale şi pentru a utiliza la maximum capacitatea puternică de auto-finanţare în lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO