ZF 24

BCR, profit net de 1,045 mld.lei (232 mil.euro) în anul 2016. "Graţie unui acţionar majoritar devotat, contăm în acest moment pe un bilanţ puternic şi o capitalizare solidă"

BCR, profit net de 1,045 mld.lei (232 mil.euro) în anul...

Autor: Roxana Rosu

28.02.2017, 08:54 2533

BCR, cea mai mare bancă din România, deţinută de grupul austriac Erste, a realizat anul trecut un profit net de 1,045 miliarde lei (232,9 milioane EUR), faţă de 913 milioane lei în 2015susţinut de dezvoltarea afacerii şi de îmbunătăţirea calităţii portofoliului, creditele noi acordate de bancă totalizând 8,8 miliarde lei. 

Rezultatul operaţional a fost de 1,29 miliarde (289,0 milioane EUR) cu 16,9% mai redus decât în anul precedent , din cauza veniturilor operaţionale mai mici cărora li s-au adăugat cheltuieli de investiţii mai ridicate, în special cu infrastructura IT.

"Sunt, mai întâi de toate, recunoscător clienţilor şi angajaţilor noştri pentru încrederea lor. Plecând de la acest aspect, aş dori să evidenţiez două realizări simple ale BCR în anul 2016: în primul rând, am continuat să ne concentrăm pe clienţi şi afacerile cu aceştia, iar în al doilea rând am continuat să investim în infrastructura proprie pentru a oferi servicii mai conveniente, mai fiabile şi mai accesibile. Privind înainte, aceasta este strategia corectă pentru noi. Graţie unui acţionar majoritar devotat, ce ne-a sprijinit pe parcursul întregului ciclu economic, contăm în acest moment pe un bilanţ puternic şi o capitalizare solidă, care ne permit să extindem intermedierea financiară în întreaga ţară", a declarat Sergiu Manea, CEO al BCR.

In anul 2016 BCR a acordat clienţilor retail şi corporate credite noi în valoare de 8,8 miliarde LEI.

În activitatea bancară dedicată persoanelor fizice, BCR a acordat volume noi de credite în valoare totală de 5,5 miliarde LEI, înregistrându-se vânzari solide de credite de consum şi garantate - în special datorită programului Prima Casă, în timp ce vânzările de credite ipotecare standard au trenat din cauza legii „Darea în plată”.

"Suntem o bancă românească deţinută de un acţionar majoritar străin, iar acest fapt ne face cu atât mai mult un promotor al nevoii ca România să avanseze pe lanţul de valoare economică adăugată de la nivel global. Cheia pentru a face faţă acestei provocări se află mai presus de orice în încurajarea capitalului local şi internaţional să se acumuleze, să producă valoare şi să stimuleze potenţialul intelectual şi antreprenorial al României. În acest sens, vom fi un jucător activ, în cadrul tuturor iniţiativelor menite să dezvolte competitivitatea şi prosperitatea României, a mai spus Manea. 

Pe segmentul de finanţări acordate companiilor, BCR a acordat 3,3 miliarde LEI volume de credite noi. Co-finanţarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene a fost de asemenea solidă, BCR deţinând o cotă de piaţă de peste 30% şi un portofoliu de peste 7,7 miliarde LEI co-finanţări acordate. Creşterea portofoliului de finanţări corporate este susţinută de un flux solid de afaceri de o calitate mai ridicată, în special pe categoriile de produse precum descoperit de cont, capital de lucru şi finanţarea lanţurilor de furnizori.

Activele băncii au crescut în 2016 la 67,5 miliarde lei, faţă de 62 miliarde le în 2015. La aceste active, BCR şi-a majorat cota de piaţă în România la 17,1%, faţă de 15,8% în 2015. 

Pachetul majoritar al BCR a fost cumpărat în 2005 de grupul austriac Erste în cadrul procesului de privatizare. În acel moment, grupul a plătit 3,75 mld euro pentru 60% din bancă, cel mai mare preţ plătit vreodată din punct de vedere al multiplului faţă de capitalul propriu (de şase ori).

Criza a lovit în plin BCR, portofoliul de credite neperfomante ajungând la o treime din totalul imprumuturilor acordate. Incepând cu 2012, banca a intrat într-un proces de restructare şi curăţare a bilanţului, ceea ce a făcut ca în 2014 să raporteze piederi de 2,8 miliarde lei (600 mil euro). Din 2015, banca a început să îşi revină, odată cu creşterea cererii pe retail şi îmbunătăţirea riscului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO