ZF 24

BM: Guvernul decide varsta de pensionare, noi am facut scenarii

02.04.2009, 18:06 35

Banca Mondiala a precizat ieri ca nu recomanda pragul de 70 de ani pentru varsta de pensionare, lasand la latitudinea Guvernului Romaniei sa aleaga „combinatia de masuri” pentru asigurarea echilibrului sistemului de pensii.

Intr-un raport realizat de banca, apare scenariul majorarii varstei minime de pensionare peste pragul de 70 de ani, pana in 2050, in anumite conditii, pentru ca sistemul de pensii sa devina sustenabil din punct de vedere fiscal avand in vedere provocarea legata de sustenabilitatea sistemului fata de imbatranirea populatiei.

"Simularile arata ca daca toti ceilalti parametri ai schemei de pensii sunt pastrati neschimbati, iar cresterea varstei de pensionare este aleasa ca singura masura de abordare a deficitului fiscal, atunci varsta de pensionare va trebui sa creasca, atingand nivele dramatice - 70 de ani - pentru ca sistemul de pensii sa devina sustenabil din punct de vedere fiscal, fara a fi nevoie de transferuri de la bugetul de stat", se mentioneaza intr-un comunicat transmis de Banca Mondiala.

Institutia financiara internationala analizează o serie de optiuni cum ar fi ajustarea beneficiilor sau a regulilor de indexare a acestora, care singure sau in combinatie pot fi folosite in abordarea sustenabilitatii fiscale a sistemului de pensii aflata in curs de deteriorare si protejarea sigurantei economice a pensionarilor.

"Studiul nu recomanda nici un fel de masura si lasa la latitudinea Guvernului Romaniei sa aleaga <combinatia de masuri> dintre optiunile existente in abordarea sustenabilitatii sistemului de pensii", se mentioneaza in comunicat.

Banca Mondiala atentionează ca impactul crescand al crizei financiare mondiale sporeste necesitatea ca tarile din Europa Centrală, de Est şi Sud, inclusiv Romania, sa contracareze pericolul intrarii in incapacitate de plata a pensiilor catre pensionarii actuali si viitori, si sa nu regreseze in privinta reformelor facute in ultimii zece ani.

Varsta standard de pensionare este in prezent de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati, in timp ce speranta de viata este de 75 de ani la femei si de 68 de ani la barbati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO