ZF 24

BM injumatateste estimarile de crestere economica a tarilor in curs de dezvoltare

31.03.2009, 13:44 14

Banca Mondiala a revizuit estimarile pentru 2009 privind cresterea economica a statelor in curs de dezvoltare, la 2,1%, fata de previziunile din noiembrie, de 4,4%.

Decizia de injumatatire a estimarilor vine ca urmare a deteriorarii rapide a conditiilor financiare si economice la nivel global, Europa-Asia Centrala si America Latina-Caraibe urmand sa inregistreze in acest an un declin al Produsului Intern Brut.

Conform bancii, regiunea Europa-Asia Centrala a fost cel mai mult afectata de evenimentele recente, in 2009 fiind estimata o reducere de 2% a PIB-ului, dupa ce in 2008 acesta a crescut cu 4,2%. Scaderea creşterii economice pentru regiune este cu 4,8 puncte procentuale mai mica decat previziunile raportului BM din noiembrie, respectiv un avans de 2,7%, fiind cea mai mare modificare din cadrul regiunilor în curs de dezvoltare.

De asemenea, institutia estimeaza ca tarile in curs de dezvoltare vor avea nevoie in 2009 de o finantare externa de 1.300 miliarde dolari, incluzand aici deficientele de cont curent, de circa 330 miliarde dolari, si banii necesari pentru datoriile private ajunse la maturitate, de 970 miliarde dolari.

"Tinand cont de scaderea fluxurilor de capital, golul de finantare se va situa intre 270 si 700 miliarde de dolari in acest an, depinzand de dimensiunea riscurilor de refinantare si magnitudinea iesirilor de capital. Cele mai mari goluri de finantare sunt in Europa si Asia Centrala, America Latina si Africa sub-sahariana", se arată in raportul "Perspectivele Economiei Globale", elaborat de Banca Mondiala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO