ZF 24

BNR a acordat bancilor in ianuarie imprumuturi 30,4 miliarde de lei

27.02.2009, 11:21 22

Banca Nationala a acordat in luna ianuarie o finantare foarte mare bancilor comerciale, suma totala rulata pe intreaga luna fiind de 30,435 miliarde de lei , echivalentul a 7,2 miliarde de euro. BNR a perceput o dobanda de 14,25% pe an pentru imprumuturile acordate. Datele au fost publicate in Buletinul BNR de luna decembrie.

Suma este foarte mare si arata necesarul de lichiditate pe termen scurt pe care il au bancile. Imprumuturile sunt acordate de multe ori pe o zi si trebuie sa fie garantate de banci prin colateral - in special titluri de stat.

In octombrie, cand bancile s-au confruntat cu o neincredere reciproca din cauza crizei financiare, BNR a acordat imprumuturi pe termen scurt de 48,9 miliarde de lei, in noiembrie de 27,6 miliarde de lei, iar in decembrie de 10,5 miliarde de lei. In ultimele 4 luni BNR a acordat bancilor imprumuturi cat nu a oferit intr-un deceniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO