ZF 24

Boeing anunţă cea mai importantă schimbare din istoria recentă a companiei: Trio-ul care a condus celebrul constructor de avioane în ultimii patru ani tumultuoşi renunţă la controlul firmei. Cea mai mare provocare cu care se va confrunta noul director general al Boeing este recâştigarea încrederii companiilor aeriene

Boeing anunţă cea mai importantă schimbare din istoria...

Autor: Andrei Şerbănescu

26.03.2024, 15:00 125

Clienţii Boeing Co. au în sfârşit ceea ce căutau: o remaniere a conducerii constructorului de avioane.

La câteva zile după ce directorii executivi ai principalelor companii aeriene americane au cerut consiliului de administraţie al Boeing să controleze criza de siguranţă în creştere, producătorul a anunţat una dintre cele mai dramatice schimbări din istoria sa de un secol. Trio-ul care a condus compania în ultimii patru ani tumultuoşi renunţă la control, inclusiv directorul executiv Dave Calhoun, raportează Bloomberg.

Soluţia a fost luată după ce directorii executivi ai celor mai mari trei clienţi americani ai Boeing - United Airlines Holdings Inc., Southwest Airlines Co. şi American Airlines Group Inc. - au făcut presiuni asupra directorilor Boeing săptămâna trecută pentru o întâlnire în cadrul căreia să îşi poată exprima îngrijorările fără ca Calhoun să fie prezent, potrivit unor persoane direct implicate în discuţii.

Directorii executivi au fost înarmaţi cu sprijinul altor lideri de companii aeriene, al unui grup comercial din industrie dar şi cu frustrările unui grup mai larg de părţi interesate: publicul călător şi legislatorii din Washington, au declarat aceste persoane.

„Cea mai simplă explicaţie este de multe ori cea corectă, iar aceasta este reprezentată de viitoarele întâlniri fără Calhoun şi companiile aeriene, care nu numai că sunt supărate, dar care reflectă nemulţumirea accentuată a publicului călător", a declarat Richard Aboulafia, director general al companiei de consultanţă AeroDynamic Advisory. 

Schimbările de conducere au fost oficializate în timpul unei şedinţe de weekend a consiliului de administraţie - situaţia fiind deja pusă în discuţie de luni de zile - după ce un incident aproape catastrofal la bordul unui avion al Alaska Airlines a împins constructorul de avioane în criză, au declarat persoanele în cauză. Directorii au vrut să dea semnalul revizuirii înainte ca firma să emită declaraţia anuală de împuternicire, care avea să aibă loc deja cu câteva săptămâni mai târziu decât era planificată iniţial. 

Noua conducere a Boeing se confruntă cu o multitudine de provocări - investigaţii penale, finanţe erodate, controlul autorităţilor de reglementare, pierderi de cotă de piaţă în favoarea rivalului Airbus SE - alături de o oportunitate rară de a îndepărta Boeing de accentul pus pe numerar, care a condus strategia sa în ultimul deceniu. De asemenea, constructorul trebuie să convingă companiile care îi cumpără avioanele şi consumatorii care călătoresc cu ele că aeronavele pe care le produce sunt complet sigure.

Compania se află deja în discuţii pentru a cumpăra cel mai mare furnizor al său, Spirit AeroSystems Holdings Inc., o manevră care ar fi fost de neconceput înainte de incidentul din Alaska. De asemenea, viitoarea sa conducere va trebui să traseze planurile pentru primul său avion de linie complet nou din ultimele două decenii, a declarat Calhoun luni pentru CNBC, după ce şi-a anunţat plecarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO