ZF 24

Borza cere un comision de 2% din profitul net pentru administrarea Hidroelectrica

Borza cere un comision de 2% din profitul net pentru...

Autor: Cristian Hostiuc

18.04.2014, 14:50 1239

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, cere un bonus de performanţă de 2% din profitul net dar nu mai mult de 2 milioane de euro plus TVA pentru administrarea companiei în cea de-a doua perioadă de insolvenţă.

Propunerea figurează pe ordinea de zi a convocatorului adunării creditorilor de la Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România.

Perioada luată în considerare pentru profitul net este între 1 martie 2014 şi data ieşirii din insolvenţă.

La bonusul de performanţă se adaugă şi comisionul lunar de administrare a insolvenţei Hidroelectrica pentru Euro Insol, firma de administrare pe care o controlează Borza, de 50.000 euro plus TVA.

Bonusul de performanţă pentru Borza ar trebui să fie plătit de Hidroelectrica în maxim 10 zile din momentul ieşirii companiei din insolvenţă conform deciziei definitive a justiţiei.

Hidroelectrica şi-a bugetat pentru anul acesta un profit net de 247 de milioane de lei (55 de milioane de euro), de 3,6 ori mai mic faţă de câştigul record de 910 milioane de lei de anul trecut.

În prima perioadă de insolvenţă – iunie 2012-iunie 2013 - a producătorului de energie administratorul Remus Borza şi Euro Insol au primit un comision de performanţă de 2,265 milioane euro plus TVA. Reconfirmarea acestui comision este pusă pe ordinea de zi a adunării creditorilor care se va desfăşura la începutul lunii mai.

Hidroelectrica, compania care produce cea mai ieftină energie din România, a intrat surprinzător în insolvenţă în iunie 2012, în încercarea de a scăpa de contractele cu „băieţii deştepţi”, cei care cumpărau en gross energie ieftină şi o vindeau apoi mai scump companiilor din România şi nu numai.

După un an de zile, Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă, Ministerul Energiei şi-a numit oamenii în conducere, dar în martie, din nou surprinzător, în urma pierderii unui proces, compania a reintrat din nou în insolvenţă, iar avocatul Remus Borza a revenit din nou la conducere.

Procesele cu „băieţii deştepţi” continuă, aceştia solicitând despăgubiri de câteva sute de milioane de lei în urma rezilierii contractelor din 2012.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO