ZF 24

Britanicii se opun privatizării Royal Mail, dar au suprasubscris de 15 ori acţiunile propuse pentru vânzare

Guvernul britanic vrea să obţină 3,3 mld. de lire sterline din privatizarea Royal Mail, o companie veche de aproape 500 de ani, cu afaceri anuale de 9 mld. de lire şi profit de 400 mil. de lire. AFP/Mediafax Foto

Guvernul britanic vrea să obţină 3,3 mld. de lire sterline din privatizarea Royal Mail, o companie veche de aproape 500 de ani, cu afaceri anuale de 9 mld. de lire şi profit de 400 mil. de lire. AFP/Mediafax Foto

Autor: Andrei Cîrchelan

09.10.2013, 19:38 178

Privatizarea serviciului poştal britanic Royal Mail, instituţie cu o reputaţie foarte bună printre englezi, ar putea atinge limita superioară a preţului estimat pentru oferta publică iniţială, având în vedere că subscrierile depăşesc de 15 ori volumul acţiunilor oferite, ceea ce ar plasa valoarea pachetului de acţiuni oferit la 3,3 mi­liarde lire sterline (3,9 mld. euro) şi valoarea companiei la 5 mld. lire (5,91 mld. euro).  

Privatizarea unui pachet de aproximativ 70% din acţiunile Royal Mail este cea mai mare procedură de acest fel de la privatizarea com­paniilor de transport feroviar, în anii ’90, în timpul guvernului lui John Major.

Surse citate de The Telegraph au arătat că autorităţile doresc să menţină limitele de variaţie a preţului estimate înainte de oferta publică, în ciuda cererii puternice.
Investitorii instituţionali şi indi­viduali au subscris acţiuni în valoare de aproximativ 30 miliarde de lire, în condiţiile în care întreaga ofertă era evaluată iniţial la aproximativ 2 miliarde de lire.

Potrivit brokerilor, suma de 30 miliarde de lire este puternic majorată de faptul că investitorii cer mai mult decât vor să cumpere, în speranţa că după reducerea ofertelor depuse vor primi numărul de acţiuni pe care îl vizează.

Oferta publică a fost întâmpinată de cerere puternică încă de la început, iar investitorilor li s-a spus că cei cu oferte sub 0,33 lire sterline, pragul superior al estimării de de 0,3 - 0,33 lire per acţiune, riscă să le fie refuzată oferta ca insuficientă. Investitorilor instituţionali li s-a spus în acelaşi timp că, dată fiind cererea puternică, solicitările lor ar putea fi reduse, scrie Reuters.

În ciuda cererii puternice, publicul britanic pare să fie împotriva pri­vatizării, date fiind rezultatele unui sondaj care arată că două treimi din adulţii britanici se opun procedurii.

Autorităţile se aşteaptă ca un pachet de 30% din ofertă să fie preluat de către investitorii mici. Aceştia trebuie să cumpere pachete în valoare de cel puţin 750 lire (886 de euro) şi de cel mult 10.000 lire pentru a deveni acţionari ai Royal Mail.

Guvernul conservator de la Londra a decis ca angajaţii poştei să primească 10% din titlurile com­paniei, acesta fiind cel mai mare transfer gratuit de acţiuni din istoria privatizărilor britanice.

Sindicatele care reprezintă an­gajaţii companiei poştale au ameninţat cu greve generale, însă surse citate de Reuters spun că doar 368 dintre cei 150.000 de salariaţi eligibili au refuzat să primească acţiunile gratuite, care valoarează aproximativ 2.200 de lire (2600 de euro) de persoană.

În ultimii 19 ani, trei încercări de privatizare a serviciului poştal britanic au eşuat din cauza opoziţiei în cadrul partidelor de la guvernare, care se temeau de repercusiunile politice ale privatizării unei instituţii care beneficiază de un asemenea respect printre alegători.
 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO