ZF 24

Bursă. Producătorul de medicamente Antibiotice a pus în funcţiune o centrală fotovoltaică pe platforma industrială de la Iaşi, în urma unei investiţii de 11,8 mil.lei, cofinanţată prin PNRR

Bursă. Producătorul de medicamente Antibiotice a pus...

Autor: Roxana Rosu

28.03.2024, 09:39 186

Producătorul de medicamente Antibiotice Iasi a pus în functiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investitia totală în acest proiect fiind de 11,8 milioane lei, din care 4,07 milioane lei au fost acordate de Ministerul Energiei din fonduri europene aferente Planului National de Redresare şi Rezilientă (PNRR).

Centrala va acoperi 26,4% din necesarul platformei industriale de la Iaşi, prin raportare la consumul din 2021.   Noua facilitate va produce, în medie, 3.500 MWh/an, reducand amprenta de carbon cu peste 2.000 de tone annual.

„Reducerea amprentei de carbon, in perspectiva UE de a atinge neutralitatea climatica in orizontul 2050, reprezinta o preocupare strategica pentru Antibiotice. Ne-am construit o strategie privind eficienta energetica pe platforma noastra care sa asigure un anumit grad de autonomie energetica in procesele industriale, iar aceasta investitie reprezinta un pas important in aceasta directie. Din totalul energiei anuale consumate vom asigura, prin acest parc fotovoltaic, peste un sfert din surse regenerabile si acest aspect va contribui semnificativ la procesul de decarbonizare”, a declarat Ioan Nani, director general Antibiotice Iasi.

Cele 4680 de panouri fotovoltaice sunt amplasate la sol, pe o suprafată construită de 31.428 mp.

Tot în acest an, Antibiotice va implementa un ansamblu de panouri fotovoltaice pe cladirile din companie cu o putere de 1,2 MW, astfel incat productia de energie verde  sa asigure autonomia din punct de vedere energetic pana la aproximativ 35% din necesarul platformei industriale.

Strategia de sustenabilitate a companiei vizează înnoirea parcului auto cu maşini electrice, dar si cresterea procentului de achizitie de energie electrica din surse regenerabile.

Centrala a fost reazizată de compania românească Parapet, activă în sectoarele de energie regenerabilă şi de sigurantă rutieră, cu sedii la Cluj-Napoca, Bucuresti si Nurnberg. Firma are un portofoliu de parcuri fotovoltaice si de centrale electrice mixte, fotovoltaice - eoliene - cu stocare, construite “la cheie” sau in diferite stadii, in 15 tari din Europa. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO